SOK JARMUŻ / GRUSZKA / JABŁKO

SOK JARMUŻ / GRUSZKA / JABŁKO

Jarmuż zawiera dużo sulforafanu, czyli przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Poza tym zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) - przeciwutleniacze, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne. Ponadto jest skarbnicą witaminy K.

Jabłka są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i pektyny, które są bardzo ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Warto jest nie obierać jabłek, gdyż to właśnie w skórce kryje się najwięcej cennych wartości.

Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.

Imbir - jest bogaty w substancje o działaniu przeciwutleniającym. Stosuje się go w przypadku wielu schorzeń, np. przy bólach brzucha, kolce, niestrawności, utracie apetytu lub mdłościach. 

Składniki

 1200 ml
  • 1 kg jabłek  lekko kwaśnych
  • 0,8 kg gruszek 
  • 200 g jarmużu 
  • kawałek  imbiru wielkości kciuka 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umyj.
  2. Włóż wszystkie owoce do wyciskarki i wyciśnij sok.
  3. Podawaj od razu albo zachowaj na pełne witamin drugie śniadanie.

Wskazówki

Polecam nie obierać jabłek i gruszek, ponieważ ich skórki mają dużo wartościowych składników.

Jednak jeżeli nie obieramy owoców to musimy je bardzo porządnie umyć.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.