SOK JARMUŻ / GRUSZKA / JABŁKO

SOK JARMUŻ / GRUSZKA / JABŁKO

Jarmuż zawiera dużo sulforafanu, czyli przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Poza tym zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) - przeciwutleniacze, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne. Ponadto jest skarbnicą witaminy K.

Jabłka są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i pektyny, które są bardzo ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Warto jest nie obierać jabłek, gdyż to właśnie w skórce kryje się najwięcej cennych wartości.

Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.

Imbir - jest bogaty w substancje o działaniu przeciwutleniającym. Stosuje się go w przypadku wielu schorzeń, np. przy bólach brzucha, kolce, niestrawności, utracie apetytu lub mdłościach. 

Składniki

 1200 ml
  • 1 kg jabłek  lekko kwaśnych
  • 0,8 kg gruszek 
  • 200 g jarmużu 
  • kawałek  imbiru wielkości kciuka 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umyj.
  2. Włóż wszystkie owoce do wyciskarki i wyciśnij sok.
  3. Podawaj od razu albo zachowaj na pełne witamin drugie śniadanie.

Wskazówki

Polecam nie obierać jabłek i gruszek, ponieważ ich skórki mają dużo wartościowych składników.

Jednak jeżeli nie obieramy owoców to musimy je bardzo porządnie umyć.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com