SOK JARMUŻ / GRUSZKA / JABŁKO
Jarmuż zawiera dużo sulforafanu, czyli przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Poza tym zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) - przeciwutleniacze, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne. Ponadto jest skarbnicą witaminy K.
Jabłka są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i pektyny, które są bardzo ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Warto jest nie obierać jabłek, gdyż to właśnie w skórce kryje się najwięcej cennych wartości.
Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.
Imbir - jest bogaty w substancje o działaniu przeciwutleniającym. Stosuje się go w przypadku wielu schorzeń, np. przy bólach brzucha, kolce, niestrawności, utracie apetytu lub mdłościach.
Składniki
- 1 kg jabłek lekko kwaśnych
- 0,8 kg gruszek
- 200 g jarmużu
- kawałek imbiru wielkości kciuka
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umyj.
- Włóż wszystkie owoce do wyciskarki i wyciśnij sok.
- Podawaj od razu albo zachowaj na pełne witamin drugie śniadanie.
Wskazówki
Polecam nie obierać jabłek i gruszek, ponieważ ich skórki mają dużo wartościowych składników.
Jednak jeżeli nie obieramy owoców to musimy je bardzo porządnie umyć.