SOK MALINY / ARBUZ / BURAK

SOK MALINY / ARBUZ / BURAK

Sezon na maliny i arbuza w pełni, więc trzeba to wykorzystać i zrobić pyszny, zdrowy sok! Ja do swojego soku dodałam jeszcze buraka, żeby przełamać słodycz malin. 

A teraz jak zawsze troche informacji witaminowo/ odżywczo/ zdrowotnych!

MALINY maliny mają korzystne działanie w leczeniu nowotworów dzięki zawartości kwasu ferulowego i beta-sitosterolu. Maliny mają niski indeks glikemiczny, obniżają poziom glukozy we krwi. A co najciekawsze - maliny pomagają obniżyć gorączkę!!

ARBUZ ma dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców. 

BURAKI mają lecznicze właściwości - dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Sok z buraka może uchronić nas przed katarem, uwolnić od zgagi i obniżyć ciśnienie krwi. 

Składniki

 1 litr
  • 2 duże buraki 
  • 1 kg arbuza 
  • pół kg malin 

Sposób przygotowania

  1. Buraki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Miąższ z arbuza wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki włóż do sokowirówki i wyciśnij sok.

Wskazówki

Jeżeli Wasza wyciskarka nie radzi sobie z tak twardymi rzeczami jak surowy burak to możecie go wcześniej lekko podgotować, żeby trochę zmiękł.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.