SOK MALINY / ARBUZ / BURAK
Sezon na maliny i arbuza w pełni, więc trzeba to wykorzystać i zrobić pyszny, zdrowy sok! Ja do swojego soku dodałam jeszcze buraka, żeby przełamać słodycz malin.
A teraz jak zawsze troche informacji witaminowo/ odżywczo/ zdrowotnych!
MALINY maliny mają korzystne działanie w leczeniu nowotworów dzięki zawartości kwasu ferulowego i beta-sitosterolu. Maliny mają niski indeks glikemiczny, obniżają poziom glukozy we krwi. A co najciekawsze - maliny pomagają obniżyć gorączkę!!
ARBUZ ma dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców.
BURAKI mają lecznicze właściwości - dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Sok z buraka może uchronić nas przed katarem, uwolnić od zgagi i obniżyć ciśnienie krwi.
Składniki
- 2 duże buraki
- 1 kg arbuza
- pół kg malin
Sposób przygotowania
- Buraki umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Miąższ z arbuza wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki włóż do sokowirówki i wyciśnij sok.
Wskazówki
Jeżeli Wasza wyciskarka nie radzi sobie z tak twardymi rzeczami jak surowy burak to możecie go wcześniej lekko podgotować, żeby trochę zmiękł.