SOK WINOGRONA / JARMUŻ / MELON
Winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Poza witaminami C, A , B, zawierają również potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, wapń i żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Pomagają w pozbyciu się nagromadzonych kwasów w organizmie, dzięki temu, że są zasadotwórcze.
Jarmuż zawiera dużo sulforafanu, czyli przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Poza tym zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) - przeciwutleniacze, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne. Ponadto jest skarbnicą witaminy K.
Melon redukuje poziom ciśnienia, więc jest wskazany u osób z nadciśnieniem. Dodatkowo u osób zmagających się z miażdżycą jest on wskazany, ponieważ zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej.
Cytryna jest źródłem wielu witamin, w tym tych z grupy B i E. Jest też skarbnicą beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Co ważne, pobudza ona wydzielanie śliny, wraz z którym rośnie produkcja enzymów trawiennych, które pobudzają procesy trawienne, a w efekcie sprzyjają odchudzaniu.
Składniki
- 200 g jarmużu
- 3-4 cytryny
- pół żółtego melona (ok.400 g)
- 400 g czerwonych winogron
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umyj.
- Cytryny i melona obierz ze skóry.
- Wszystkie owoce włóż do wyciskarki do owoców i wyciśnij z nich sok.
Wskazówki
U mnie sok sprawdza się jako drugie śniadanie. Przygotowuję go wieczorem, przelewam do bidonu, a rano wyjmuję go z lodówki i zabieram ze sobą. Dzięki temu mam zawsze ze sobą własną bombę witaminową.