SOK WINOGRONA / JARMUŻ / MELON

SOK WINOGRONA / JARMUŻ / MELON

Winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Poza witaminami C, A , B, zawierają również potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, wapń i żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Pomagają w pozbyciu się nagromadzonych kwasów w organizmie, dzięki temu, że są zasadotwórcze. 

Jarmuż zawiera dużo sulforafanu, czyli przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Poza tym zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) - przeciwutleniacze, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne. Ponadto jest skarbnicą witaminy K.

Melon redukuje poziom ciśnienia, więc jest wskazany u osób z nadciśnieniem. Dodatkowo u osób zmagających się z miażdżycą jest on wskazany, ponieważ zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. 

Cytryna jest źródłem wielu witamin, w tym tych z grupy B i E. Jest też skarbnicą beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Co ważne, pobudza ona wydzielanie śliny, wraz z którym rośnie produkcja enzymów trawiennych, które pobudzają procesy trawienne, a w efekcie sprzyjają odchudzaniu. 

Składniki

 1200 ml
  • 200 g jarmużu 
  • 3-4  cytryny 
  • pół  żółtego melona  (ok.400 g)
  • 400 g czerwonych winogron 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umyj.
  2. Cytryny i melona obierz ze skóry.
  3. Wszystkie owoce włóż do wyciskarki do owoców i wyciśnij z nich sok.

Wskazówki

U mnie sok sprawdza się jako drugie śniadanie. Przygotowuję go wieczorem, przelewam do bidonu, a rano wyjmuję go z lodówki i zabieram ze sobą. Dzięki temu mam zawsze ze sobą własną bombę witaminową.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.