SOS SATAY

SOS SATAY
PrintKuchnia:  

Dzisiaj zapraszam Was na małą dawkę orientu! Sos, który nieustannie towarzyszy znanym szaszłykom w Azji. Idealnie komponuje się z kurczakiem lub tofu, jest świetnym towarzyszem ryżu jaśminowego.

 

Koniecznie spróbujcie go zrobić na domowym maśle orzechowym z mojego przepisu! Jest wyśmienity 🙂

Składniki

 1 słoik
  • 1 mała biała cebula 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki sosu sambal oelek 
  • 8 łyżek masła orzechowego
  • pół łyżeczki oleju roślinnego 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  •  szczypta soli 
  •  szczypta pieprzu 
  •  szczypta cukru trzcinowego 
  •   gorąca woda 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę posiekaj bardzo drobno.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Podsmaż cebulkę i czosnek.
  5. Dodaj sambal oelek i masło orzechowe.
  6. Gotuj cały czas mieszając, dodaj przyprawy, sok z cytryny, sos sojowy.
  7. Stopniowo dodawaj wrzącą wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
  8. Sos przelej do słoika i przechowuj w lodówce.

Wskazówki

Jeżeli nie lubisz pikantnych rzeczy, możesz zmniejszyć ilość Sambal Oelek do 1 łyżeczki.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com