SOS SATAY
SOS SATAY15 lipca 2018

PrintKuchnia: Orientalna
Dzisiaj zapraszam Was na małą dawkę orientu! Sos, który nieustannie towarzyszy znanym szaszłykom w Azji. Idealnie komponuje się z kurczakiem lub tofu, jest świetnym towarzyszem ryżu jaśminowego.
Koniecznie spróbujcie go zrobić na domowym maśle orzechowym z mojego przepisu! Jest wyśmienity 🙂
Składniki
1 słoik
- 1 mała biała cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 łyżeczki sosu sambal oelek
- 8 łyżek masła orzechowego
- pół łyżeczki oleju roślinnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru trzcinowego
- gorąca woda
Sposób przygotowania
- Cebulę posiekaj bardzo drobno.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Podsmaż cebulkę i czosnek.
- Dodaj sambal oelek i masło orzechowe.
- Gotuj cały czas mieszając, dodaj przyprawy, sok z cytryny, sos sojowy.
- Stopniowo dodawaj wrzącą wodę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
- Sos przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
Wskazówki
Jeżeli nie lubisz pikantnych rzeczy, możesz zmniejszyć ilość Sambal Oelek do 1 łyżeczki.