SPAGHETTI AL POMODORO

SPAGHETTI AL POMODORO
PrintKuchnia:  

To danie to klasyka! Czy jest na tym świecie ktoś, kto nigdy w życiu nie jadł makaronu z sosem pomidorowym? Myślę, że nie... W moim przepisie nie ma żadnych zbędnych udziwnień, raczej trzymam się tradycji i jedynie dodaję chilli dla ostrości i mozzarellę. W sumie tę potrawę często traktujemy w domu jako mega szybki ratunek na głód, zawsze mamy jakąś awaryjną puszkę pomidorów, makaron, w oknie doniczkę z bazylią, a w lodówce mozzarellę, bez której osobiście nie mogę żyć. Także istnieje duża szansa, że i Wy zawsze macie pod ręką większość potrzebnych produktów 🙂

To co w tym daniu jest fajne to fakt, że można do niego dorzucić dodatkowo wszystkie resztki z lodówki. U nas często ląduje fragment cukinii czy, w przypadku naszej mięsożernej połówki, np. boczek 🙂 Także jak nie wiecie co zrobić z resztkami to już mam dla Was jeden sposób!

Składniki

 4 porcje
  • 500 g makaronu spaghetti 
  • 2 puszki pomidorów krojonych 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1  duża, czerwona cebula 
  • 2  małe papryczki chilli 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 200 g małych kulek mozzarelli 
  •  garść pomidorków koktailowych 
  •   listki bazylii 
  •   oregano do smaku 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekaj.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę.
  4. Podsmaż cebulę, czosnek i chilli.
  5. Dodaj pomidory z puszki, zagotuj.
  6. Przypraw solą, pieprzem i oregano.
  7. Zblenduj sos na gładko.
  8. Pokrój pomidorki na ćwiartki.
  9. 8. Makaron wymieszaj z sosem.
  10. . Posyp pokrojonymi pomidorkami, mozzarellą i bazylią.

Wskazówki

Możesz użyć dowolnego makaronu 🙂 A jeśli nie lubisz ostrego, możesz pominąć papryczki chilli.

Podziel się swoimi myślami