SPAGHETTI AL POMODORO
To danie to klasyka! Czy jest na tym świecie ktoś, kto nigdy w życiu nie jadł makaronu z sosem pomidorowym? Myślę, że nie... W moim przepisie nie ma żadnych zbędnych udziwnień, raczej trzymam się tradycji i jedynie dodaję chilli dla ostrości i mozzarellę. W sumie tę potrawę często traktujemy w domu jako mega szybki ratunek na głód, zawsze mamy jakąś awaryjną puszkę pomidorów, makaron, w oknie doniczkę z bazylią, a w lodówce mozzarellę, bez której osobiście nie mogę żyć. Także istnieje duża szansa, że i Wy zawsze macie pod ręką większość potrzebnych produktów 🙂
To co w tym daniu jest fajne to fakt, że można do niego dorzucić dodatkowo wszystkie resztki z lodówki. U nas często ląduje fragment cukinii czy, w przypadku naszej mięsożernej połówki, np. boczek 🙂 Także jak nie wiecie co zrobić z resztkami to już mam dla Was jeden sposób!
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża, czerwona cebula
- 2 małe papryczki chilli
- 3 łyżki oliwy
- 200 g małych kulek mozzarelli
- garść pomidorków koktailowych
- listki bazylii
- oregano do smaku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekaj.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę.
- Podsmaż cebulę, czosnek i chilli.
- Dodaj pomidory z puszki, zagotuj.
- Przypraw solą, pieprzem i oregano.
- Zblenduj sos na gładko.
- Pokrój pomidorki na ćwiartki.
- 8. Makaron wymieszaj z sosem.
- . Posyp pokrojonymi pomidorkami, mozzarellą i bazylią.
Wskazówki
Możesz użyć dowolnego makaronu 🙂 A jeśli nie lubisz ostrego, możesz pominąć papryczki chilli.