SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA
Dzisiaj mam dla Was coś z uwielbianej przez większość z nas - kuchni włoskiej! Ja osobiście nie jestem w stanie przeżyć tygodnia bez makaronu na obiad czy kolację 🙂 Uwielbiam chyba wszystkie wariacje makaronowo-pomidorowe, jednak jedną z najczęściej robionych jest właśnie spaghetti alla puttanesca.
Legenda głosi, że nazwa tego dania wzięła się od prostytutek (wł. putta - dziwka), które przyrządzały właśnie to danie, bo jest ono niezwykle szybkie, więc nie musiały robić długich przerw między klientami, a dodatkowo jego intensywny ostry zapach zwabiał potencjalną klientelę.
Czy to prawda ? Nie wiem, jednak muszę zgodzić się z tym, że danie ma mocny zapach oraz jest ekspresowe w wykonaniu 🙂 Także wszystkim zabieganym, ale spragnionym dobrego smaku polecam spróbować!
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 puszki pomidorów krojonych
- garść czarnych oliwek
- posiekana natka pietruszki
- 4 łyżki potartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Papryczkę chili posiekaj drobno.
- Olej z jednej puszki tuńczyka przelej na rozgrzewającą się patelnię.
- Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili.
- Dodaj pomidory z puszki.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj 5 min.
- Dodaj ugotowany makaron i tuńczyka. Wymieszaj dokładnie.
- . Posyp oliwkami, natką pietruszki i parmezanem. Wymieszaj.
Wskazówki
W oryginalnej włoskiej wersji do tego dania dodaje się również anchois i kapary, jednak u mnie w domu te dwa składniki są wyjątkowo nielubiane, więc je pominęliśmy 🙂 Ale Wam polecam spróbować i dodać anchois w trakcie podsmażania cebuli i czosnku, a kapary razem z oliwkami.