SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA
PrintKuchnia:  

Dzisiaj mam dla Was coś z uwielbianej przez większość z nas - kuchni włoskiej! Ja osobiście nie jestem w stanie przeżyć tygodnia bez makaronu na obiad czy kolację 🙂 Uwielbiam chyba wszystkie wariacje makaronowo-pomidorowe, jednak jedną z najczęściej robionych jest właśnie spaghetti alla puttanesca.

Legenda głosi, że nazwa tego dania wzięła się od prostytutek (wł. putta - dziwka), które przyrządzały właśnie to danie, bo jest ono niezwykle szybkie, więc nie musiały robić długich przerw między klientami, a dodatkowo jego intensywny ostry zapach zwabiał potencjalną klientelę.

Czy to prawda ? Nie wiem, jednak muszę zgodzić się z tym, że danie ma mocny zapach oraz jest ekspresowe w wykonaniu 🙂 Także wszystkim zabieganym, ale spragnionym dobrego smaku polecam spróbować!

Składniki

 4 porcje
  • 500 g makaronu spaghetti 
  • 2 puszki tuńczyka w oleju 
  • 1  cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1  papryczka chili 
  • 2 puszki pomidorów krojonych 
  •  garść czarnych oliwek 
  •   posiekana natka pietruszki 
  • 4 łyżki potartego parmezanu 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Papryczkę chili posiekaj drobno.
  5. Olej z jednej puszki tuńczyka przelej na rozgrzewającą się patelnię.
  6. Na oleju podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili.
  7. Dodaj pomidory z puszki.
  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj 5 min.
  9. Dodaj ugotowany makaron i tuńczyka. Wymieszaj dokładnie.
  10. . Posyp oliwkami, natką pietruszki i parmezanem. Wymieszaj.

Wskazówki

W oryginalnej włoskiej wersji do tego dania dodaje się również anchois i kapary, jednak u mnie w domu te dwa składniki są wyjątkowo nielubiane, więc je pominęliśmy 🙂 Ale Wam polecam spróbować i dodać anchois w trakcie podsmażania cebuli i czosnku, a kapary razem z oliwkami.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com