STEAK Z TUŃCZYKA

STEAK Z TUŃCZYKA

Od lat zdecydowanie moją ukochaną rybą jest tuńczyk, a najbardziej doceniam właśnie polędwicę, którą jadam albo na surowo, jak np. tu, albo w różnych wersjach inspirowanych podróżami do Azji, jak np. w tym przepisie lub w tym. Dla mnie ta ryba nie wymaga dużo atencji a zawsze wychodzi perfekcyjna (chyba, że się ją przesmaży, ale do tego staramy się nigdy nie dopuścić). Tym razem proponuję wersję soczystą, orzeźwiającą, bez "dziwnych", azjatyckich składników, ten przepis jest fajny i prosty, sprawdzi się w upalny dzień, czyli na obecną pogodę jak znalazł 🙂

Składniki

 2 porcje
  • 2 steaki z polędwicy z tuńczyka (każdy po ok. 150g) 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  •   sól, pieprz 
  •   szparagi *  patrz wskazówki

SALSA

  • 1  pomidor 
  • 1/2  małej czerwonej cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2  małej papryczki chilli 
  • 1/2  papryczki pepperoni bez pestek 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  •  garść posiekanej kolendry 

Sposób przygotowania

SALSA

  1. Pomidora pokrój w kostkę.
  2. Cebulę, papryczkę pepperoni i papryczkę chili drobno posiekaj.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Do miseczki włóż przygotowane warzywa, dodaj oliwę, miód, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wymieszaj i odstaw.

TUŃCZYK

  1. Tuńczyka polej sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Rozgrzej mocno patelnię grillową, smaż tuńczyka po 1,5 minuty z każdej strony (chyba, że lubisz mocno wysmażone mięso, wtedy musisz smażyć znacznie dłużej).
  3. Tuńczyka przełóż na talerz, a na wierzch wyłóż salsę. Podawaj z ulubionymi warzywami sezonowymi, np. na gotowanych szparagach.

Wskazówki

W sezonie wiosenno-letnim polecam podawać tuńczyka na szparagach, powstaje z tego fajne, lekkie danie. Poza sezonem możecie podać steak z ziemniakami, albo innym warzywem, na które akurat jest pora roku 🙂

Podziel się swoimi myślami