STEAK Z TUŃCZYKA
Od lat zdecydowanie moją ukochaną rybą jest tuńczyk, a najbardziej doceniam właśnie polędwicę, którą jadam albo na surowo, jak np. tu, albo w różnych wersjach inspirowanych podróżami do Azji, jak np. w tym przepisie lub w tym. Dla mnie ta ryba nie wymaga dużo atencji a zawsze wychodzi perfekcyjna (chyba, że się ją przesmaży, ale do tego staramy się nigdy nie dopuścić). Tym razem proponuję wersję soczystą, orzeźwiającą, bez "dziwnych", azjatyckich składników, ten przepis jest fajny i prosty, sprawdzi się w upalny dzień, czyli na obecną pogodę jak znalazł 🙂
Składniki
- 2 steaki z polędwicy z tuńczyka (każdy po ok. 150g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- szparagi * patrz wskazówki
SALSA
- 1 pomidor
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej papryczki chilli
- 1/2 papryczki pepperoni bez pestek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- garść posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
SALSA
- Pomidora pokrój w kostkę.
- Cebulę, papryczkę pepperoni i papryczkę chili drobno posiekaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do miseczki włóż przygotowane warzywa, dodaj oliwę, miód, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wymieszaj i odstaw.
TUŃCZYK
- Tuńczyka polej sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
- Rozgrzej mocno patelnię grillową, smaż tuńczyka po 1,5 minuty z każdej strony (chyba, że lubisz mocno wysmażone mięso, wtedy musisz smażyć znacznie dłużej).
- Tuńczyka przełóż na talerz, a na wierzch wyłóż salsę. Podawaj z ulubionymi warzywami sezonowymi, np. na gotowanych szparagach.
Wskazówki
W sezonie wiosenno-letnim polecam podawać tuńczyka na szparagach, powstaje z tego fajne, lekkie danie. Poza sezonem możecie podać steak z ziemniakami, albo innym warzywem, na które akurat jest pora roku 🙂