ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
ŚWIĄTECZNE PRZYGOTOWANIA CZAS ZACZĄĆ!
U mnie w mieszkaniu jest już choinka, czuć korzenny zapach pierniczków, które upiekłam z myślą powieszenia na choince ... no cóż, na myśli się skończyło, bo pierwsze 40 sztuk zostało szybko zjedzone 🙂
Dlatego też polecam pomnożyć od razu ten przepis razy 2 lub 3, bo gwarantuje, że nie będziecie mogli się od nich oderwać!
Składniki
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 80 g masła
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru w proszku
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonych goździków
- kilkanaście cukierków landrynek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Miód, cukier i masło podgrzej w małym garnku, wymieszaj aż do rozpuszczenia się cukru. Odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj mąkę, sodę, przyprawy, kakao i jajko.
- Zagnieć ciasto rękami lub za pomocą miksera planetarnego.
- Rozwałkuj na taką grubość w jakiej chcesz uzyskać pierniki, pamiętając o tym że nieco urosną. U mnie było to ok. 3 mm.
- Nagrzej piekarnik na 180 st.
- Wykrój pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach i układaj je na papierze do pieczenia z zachowaniem małego odstępu.
- Piecz 11 min.
- Po ostygnięciu przełóż do miski lub słoika... Lub powieś na choince 🙂
Wskazówki
Jeśli chcesz zrobić „witraż” w pierniczku, będziesz potrzebować landrynek w różnych kolorach.
Wykrój pierniczek dużą foremką, później w środku małą. Połóż na papierze do pieczenia i po środku połóż 1-2 cukierki landrynki (zależy od wielkości). Piecz tak samo jak zwykłe ciastka – 11 min.
Uważaj jednak przy zdejmowaniu – muszą być w pełni ostudzone, inaczej witrażyk może się zniszczyć.
Jeśli chcesz wieszać pierniczki na choince, nie zapomnij zrobić dziurki do przewlekania sznureczka – najlepiej zrobić ją jednorazową słomką.