SZAKSZUKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

SZAKSZUKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
PrintKuchnia:  

Muszę się chyba do czegoś przyznać ... rok temu pojechałam do Izreala i jadłam tam codziennie na śniadanie szakszukę, mimo że było z 40 stopni upału, ale i tak każdego ranka musiałam zjeść parzące, idealnie przyprawione pomidory z jajkami. Po powrocie, kiedy u nas było już dawno po sezonie na pomidory, zbierałam się do zrobienia szakszuki w domu i w końcu zaczęłam ją robić z pomidorów z puszki. I wtedy już totalnie przepadłam ... szakszuka jest obowiązkowym początkiem KAŻDEGO weekendu u mnie w domu! Była już w tysiącu różnych wersji i nie mam jej w ogóle dość. A że teraz w końcu mamy sezon na pyszne pomidory to zaczęłam przygotowywać ją ze świeżych pomidorów tak jak robią to w Izraelu. Dlatego dzielę się z Wami tym przepisem, bo na szakszukę z pomidorów z puszki już macie tutaj przepis 🙂

Składniki

 2 duże porcje
  • pół kilo świeżych pomidorów 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1  cebula średniej wielkości 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie) 
  • pół  cukinii 
  • 2  jajka 
  • 100 g sera (np. feta z ziołami) 
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki 
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • garść listków bazylii 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. (opcjonalnie) Papryczkę chili drobno posiekaj.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  4. Pomidory obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w dość dużą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę.
  6. Dodaj cebulę i chili. Smaż kilka minut.
  7. Cukinię pokrój w kostkę.
  8. Dodaj czosnek i przyprawy. Wymieszaj.
  9. Dodaj pomidory, wymieszaj i smaż kilka minut aż odparują.
  10. . Ser pokrój w kostkę.
  11. . Do pomidorów wbij dwa jajka i smaż 4 minuty pod przykryciem, tak żeby ścięło się białko, a zółtko zostało płynne.
  12. . Pod koniec gotowania jajek dodaj pokrojony ser i przykryj patelnię.
  13. . Posyp świeżymi listkami bazylii.
  14. . Podawaj z ulubionym pieczywem.

Wskazówki

W szakszuce świetne jest to, że składniki można dowolnie modyfikować. Podstawą są właściwie tylko pomidory i przyprawy (a i je można trochę pozmieniać – np. dodać garam masala czy kurkumę, a nawet próbowaliśmy z cynamonem). Także pozostałe warzywa czy ser możecie sobie spokojnie pozmieniać na takie, jak najbardziej lubicie. Polecam np. z grillowaną papryką i serem mozarella!

1 Komentarz

Dołącz do dyskusji i wyraź swoją opinię.

mopswkuchni. odpowiedz
Sierpień 05 o 10:08 PM

Chyba muszę taką popełnić. Wygląda super. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.