SZARLOTKA Z GRUSZKĄ

SZARLOTKA Z GRUSZKĄ

Z racji tego, że mamy zimę i oferta owoców sezonowych jest, lekko mówiąc, mała, bo w ofercie mamy tylko jabłka i gruszki, zdecydowałam się zrobić szarlotkę z dodatkiem przypraw korzennych i bardzo dużą ilością kruszonki.

Wyszło mi to skromnie mówiąc - znakomicie! Połowa ciasta zniknęła niemalże od razu! 🙂

Najlepiej sami spróbujcie i oceńcie!

Składniki

 10 kawałków

CIASTO

  • 2 szklanki  mąki pszennej 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 150 g zimnego masła 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3  żółtka 
  • 3 łyżki zimnej wody 

NADZIENIE

  • 4  jabłka 
  • 2 duże gruszki 
  • 1/3 szklanki wody 
  • pół szklanki cukru brązowego (drobnego) 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 3/4 łyżeczki kardamonu 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  •   cukier puder (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wsyp do miski.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło.
  3. Zagniataj ciasto ręcznie lub za pomocą haka do ciasta, aż będzie miało konsystencję małych grudek.
  4. Dodaj żółtka i wodę i zagniataj do uzyskania kuli o jednolitej konsystencji. Możesz najpierw dodać tylko jedną łyżkę wody i później stopniowo dodawać więcej jeśli będzie taka potrzeba.
  5. Kulę ciasta zawiń folią spożywczą i schowaj na godzinę do zamrażarki.
  6. W tym czasie przygotuj nadzienie.
  7. Jabłka i gruszki obierz i pokrój w półplasterki.
  8. Włóż je do garnka i dodaj wodę.
  9. Duś pod przykryciem 15 min, co jakiś czas przemieszaj.
  10. . Dodaj cukier, cynamon, kardamon, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  11. . Wymieszaj. Masa powinna natychmiast stać się gęsta.
  12. . Formę wysmaruj masłem i wysyp 2 łyżkami bułki tartej.
  13. . Piekarnik nagrzej na 180 st.
  14. . Trochę ponad połowę ciasta zetrzyj na tarce na grube wiórki i wysyp na dno i boki formy. Uklep aby utworzyły jednolity spód i boki.
  15. . Spód podpiecz 10 min w piekarniku.
  16. . Następnie wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 min, wysyp pozostałymi 2 łyżkami bułki tartej, która wchłonie nadmiar wody z owoców.
  17. . Wyłóż na podpieczony spód nadzienie.
  18. . Z góry posyp wszystko grubo potartymi wiórami ciasta.
  19. . Piecz 1 h i 10 min na 180 st.
  20. . Wyjmij i ostudź przed pokrojeniem.
  21. . Opcjonalnie możesz posypać cukrem pudrem.

Wskazówki

Możecie upiec to ciasto również w okrągłej, 23 cm formie.

Proporcję jabłek do gruszek możecie dowolnie modyfikować.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.