SZARLOTKA Z GRUSZKĄ
SZARLOTKA Z GRUSZKĄ27 lutego 2018
Z racji tego, że mamy zimę i oferta owoców sezonowych jest, lekko mówiąc, mała, bo w ofercie mamy tylko jabłka i gruszki, zdecydowałam się zrobić szarlotkę z dodatkiem przypraw korzennych i bardzo dużą ilością kruszonki.
Wyszło mi to skromnie mówiąc - znakomicie! Połowa ciasta zniknęła niemalże od razu! 🙂
Najlepiej sami spróbujcie i oceńcie!
Składniki
10 kawałków
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
- 4 jabłka
- 2 duże gruszki
- 1/3 szklanki wody
- pół szklanki cukru brązowego (drobnego)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki kardamonu
- 4 łyżki bułki tartej
- cukier puder (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder wsyp do miski.
- Dodaj pokrojone w kostkę masło.
- Zagniataj ciasto ręcznie lub za pomocą haka do ciasta, aż będzie miało konsystencję małych grudek.
- Dodaj żółtka i wodę i zagniataj do uzyskania kuli o jednolitej konsystencji. Możesz najpierw dodać tylko jedną łyżkę wody i później stopniowo dodawać więcej jeśli będzie taka potrzeba.
- Kulę ciasta zawiń folią spożywczą i schowaj na godzinę do zamrażarki.
- W tym czasie przygotuj nadzienie.
- Jabłka i gruszki obierz i pokrój w półplasterki.
- Włóż je do garnka i dodaj wodę.
- Duś pod przykryciem 15 min, co jakiś czas przemieszaj.
- . Dodaj cukier, cynamon, kardamon, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
- . Wymieszaj. Masa powinna natychmiast stać się gęsta.
- . Formę wysmaruj masłem i wysyp 2 łyżkami bułki tartej.
- . Piekarnik nagrzej na 180 st.
- . Trochę ponad połowę ciasta zetrzyj na tarce na grube wiórki i wysyp na dno i boki formy. Uklep aby utworzyły jednolity spód i boki.
- . Spód podpiecz 10 min w piekarniku.
- . Następnie wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 min, wysyp pozostałymi 2 łyżkami bułki tartej, która wchłonie nadmiar wody z owoców.
- . Wyłóż na podpieczony spód nadzienie.
- . Z góry posyp wszystko grubo potartymi wiórami ciasta.
- . Piecz 1 h i 10 min na 180 st.
- . Wyjmij i ostudź przed pokrojeniem.
- . Opcjonalnie możesz posypać cukrem pudrem.
Wskazówki
Możecie upiec to ciasto również w okrągłej, 23 cm formie.
Proporcję jabłek do gruszek możecie dowolnie modyfikować.