SZPARAGI OWIJANE CUKINIĄ
SZPARAGI OWIJANE CUKINIĄ22 maja 2018
Ciąg dalszy dań sezonowych ze szparagami w roli głównej! Tym razem najprostszy z możliwych przepisów, wystarczy cukinia, szparagi i kilka składników do marynaty. 15 minut marynowania, 6 min w piekarniku i pyszna przystawka, lub dodatek do dania głównego gotowy 🙂
Składniki
1 pęczek szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 duża cukinia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- skórka starta z połowy limonki
- 2 łyżki soku z limonki
- sól
- pieprz
- płatki chili
Sposób przygotowania
- Cukinię obierz za pomocą obieraczki do warzyw, najlepiej obieraj ją po kolei z każdej strony, żeby mieć jak najszersze, równe i długie plastry. Nie obieraj miękkiego środka.
- Sos sojowy, sok z limonki, skórkę z limonki, pastę wasabi i oliwę wymieszaj.
- Plastry obranej cukinii włóż do miski i zalej marynatą. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak żeby wszystkie plastry pokryły się marynatą. Odstaw na 20 min.
- Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.
- Piekarnik rozgrzej do 185 st.
- Szparagi owijaj od dołu cukinią.
- Ułóż je na blasze do pieczenia.
- Posyp solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Piecz 6 min.
- . Wyjmij i posyp płatkami chili.
Wskazówki
Jeżeli macie bardzo grube szparagi możecie potrzymać je ok. 2 min dłużej w piekarniku.