TAGLIATELLE ALFREDO Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

TAGLIATELLE ALFREDO Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI
PrintKuchnia:  

Kuchnia włoska jest, poza japońską, zdecydowanie moją ulubioną! Mogłabym właściwie żywić się tylko makaronami i pizzą, a na deser zjadać talerzyk sushi 🙂 Jeżeli chodzi o warzywa to jestem największą fanką szparagów, z tym że najlepsze dla mnie są te zwyczajnie podsmażone na maśle, posypane parmezanem i świeżo mielonym pieprzem - w temacie szparagów zdecydowanie nie jestem wybredna. 

Jednak tym razem zdecydowałam się połączyć dwie rzeczy, które kocham - makarony i szparagi i stworzyć to włoskie, pyszne danie. Sos Alfredo jest na pewno znany wszystkim, którzy choć raz odwiedzili Włochy (lub włoską knajpę) i jest powszechnie lubiany. Idealnym dopełnieniem dla niego jest pieczony łosoś i świeżutkie, chrupiące zielone szparagi. 

A że sezon dobiega powoli ku końcowi, wszystkich zachęcam, żeby wracając z pracy złapać pęczek szparagów i przyrządzić sobie to pyszne i proste danie na dzisiejszą kolację 🙂

Składniki

 4 porcje
  • 300 g makaronu tagliatelle 
  • 300 g szparagów zielonych 

SOS

  • 250 g śmietany 18% 
  • 1  cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki masła 
  • 60 g drobno startego parmezanu 
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • pół łyżeczki białego pieprzu 

ŁOSOŚ

  • 200 g łososia surowego, bez skóry 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  •   sól, pieprz 

Sposób przygotowania

ŁOSOŚ

  1. Łososia umyj i osusz.
  2. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Łososia nasmaruj oliwą z przyprawami.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
  5. Piecz łososia na papierze do pieczenia przez 20 min.
  6. Łososia podziel widelcem na mniejsze części.

MAKARON+SZPARAGI

  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. 3 min przed końcem gotowania makaronu dodaj szparagi.
  3. Odcedź makaron ze szparagami zachowując 5 łyżek wody.

SOS

  1. W garnku rozpuść masło.
  2. Cebulę pokrój na drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Podsmażaj przez kilka minut cebulę, następnie dodaj czosnek.
  4. Wlej śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu mieszając.
  5. Dodaj gałkę muszkatołową i biały pieprz.
  6. Dodaj potarty parmezan.
  7. Wymieszaj i podgrzewaj kilka minut.
  8. Dodaj wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj.
  9. Dodaj łososia, wymieszaj.
  10. . Połącz makaron, szparagi i sos. Wymieszaj dokładnie.

Wskazówki

Możecie wybrać dowolny makaron, nie musi być tagliatelle! Oryginalnie podaje się z sosem Alfredo makaron fettuccine 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com