TAGLIATELLE ALFREDO Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI
Kuchnia włoska jest, poza japońską, zdecydowanie moją ulubioną! Mogłabym właściwie żywić się tylko makaronami i pizzą, a na deser zjadać talerzyk sushi 🙂 Jeżeli chodzi o warzywa to jestem największą fanką szparagów, z tym że najlepsze dla mnie są te zwyczajnie podsmażone na maśle, posypane parmezanem i świeżo mielonym pieprzem - w temacie szparagów zdecydowanie nie jestem wybredna.
Jednak tym razem zdecydowałam się połączyć dwie rzeczy, które kocham - makarony i szparagi i stworzyć to włoskie, pyszne danie. Sos Alfredo jest na pewno znany wszystkim, którzy choć raz odwiedzili Włochy (lub włoską knajpę) i jest powszechnie lubiany. Idealnym dopełnieniem dla niego jest pieczony łosoś i świeżutkie, chrupiące zielone szparagi.
A że sezon dobiega powoli ku końcowi, wszystkich zachęcam, żeby wracając z pracy złapać pęczek szparagów i przyrządzić sobie to pyszne i proste danie na dzisiejszą kolację 🙂
Składniki
- 300 g makaronu tagliatelle
- 300 g szparagów zielonych
SOS
- 250 g śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 60 g drobno startego parmezanu
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki białego pieprzu
ŁOSOŚ
- 200 g łososia surowego, bez skóry
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
ŁOSOŚ
- Łososia umyj i osusz.
- Oliwę wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem.
- Łososia nasmaruj oliwą z przyprawami.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st.
- Piecz łososia na papierze do pieczenia przez 20 min.
- Łososia podziel widelcem na mniejsze części.
MAKARON+SZPARAGI
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- 3 min przed końcem gotowania makaronu dodaj szparagi.
- Odcedź makaron ze szparagami zachowując 5 łyżek wody.
SOS
- W garnku rozpuść masło.
- Cebulę pokrój na drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Podsmażaj przez kilka minut cebulę, następnie dodaj czosnek.
- Wlej śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu mieszając.
- Dodaj gałkę muszkatołową i biały pieprz.
- Dodaj potarty parmezan.
- Wymieszaj i podgrzewaj kilka minut.
- Dodaj wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj.
- Dodaj łososia, wymieszaj.
- . Połącz makaron, szparagi i sos. Wymieszaj dokładnie.
Wskazówki
Możecie wybrać dowolny makaron, nie musi być tagliatelle! Oryginalnie podaje się z sosem Alfredo makaron fettuccine 🙂