TARTA CRÈME BRÛLÉE
W tym roku, który do standardowych i zwyczajnych na pewno nie należał, postanowiliśmy zrobić nie aż tak tradycyjne święta i nieco zaszaleć z potrawami oraz deserami. Każdy uczestnik został kilka tygodni wcześniej zapytany, na co miałby ochotę i w ten oto sposób na naszym stole wigilijnym były np. ostrygi na przystawkę, tradycyjna portugalska ryba w soli na danie główne, a na deser właśnie ta oto tarta crème brûlée. No i wszyscy hucznie uznali, że był to strzał w dziesiątkę! Tarta jest genialna, dla mnie smakuje jak połączenie dwóch tradycyjnych deserów - francuskiego crème brûlée oraz portugalskiego pastéis de nata. Co ważne dla wielu z Was, ciasto przygotowuje się łatwo i stosunkowo mało przy nim pracy, a efekt jest naprawdę WOW.
A w związku ze zbliżającym się końcem roku i Sylwestrem, może ktoś się skusi i właśnie to cudo przygotuje na celebrowanie nadejścia nowego (oby dużo lepszego) roku? 🙂
Składniki
SPÓD
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 9 łyżek zimnego masła
- zimna woda (opcjonalnie)
MASA
- 1,5 szklanki śmietany 36%
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 2/3 szklanki cukru
- 6 żółtek
- szczypta soli
- drobny cukier do karmelizacji
Sposób przygotowania
SPÓD
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
- Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i przy pomocy dłoni lub miksera planetarnego połącz ciasto w kulę. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
- Ciasto owiń folią aluminiową i włóż na godzinę do lodówki.
- Przygotuj formę na tartę o średnicy ok. 23 cm.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ciasto musi dokładnie przylegać do dna i boków formy. Włóż do lodówki na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzej do 220 st.
- Wyjmij ciasto, spód podziurkuj widelcem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia i wysyp obciążniki.
- Jajko roztrzep przy pomocy widelca.
- Piecz spód przez 10 min, a następnie wyjmij ciasto i zdejmij papier z obciążnikam.
- . Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Piecz jeszcze 5 minut.
- . Spód wystudź.
MASA
- Piekarnik rozgrzej do 180 st.
- W rondelku zagrzej śmietankę wraz z ziarnami z laski wanilii oraz 1/3 szklanki cukru. W momencie, kiedy zacznie delikatnie bulgotać z brzegów, zdejmij z ognia. Wystudź do temperatury pokojowej, a następnie przecedź przez małe sitko.
- W miseczce ubij żółtka z 1/3 szklanki cukru oraz solą. Ubijaj tak długo, aż cukier się rozpuści.
- Do ubitych żółtek dodawaj partiami ostudzoną śmietankę nieustannie ubijając masę.
- Przelej masę na upieczony i wystudzony spód.
- Piecz 30-40 min, aż masa na brzegach zastygnie, a środek wciąż będzie "galaretkowaty".
- Wystudź ciasto.
- Przed podaniem posyp całą powierzchnię ciasta drobnym cukrem i przy użyciu palnika gazowego* (patrz wskazówki na dole strony) skarmelizuj całą tartę.
- Odczekaj 5 min i podawaj.
Wskazówki
Ja do karmelizacji używam takiego palnika gazowego :