TARTA CRÈME BRÛLÉE

TARTA CRÈME BRÛLÉE

W tym roku, który do standardowych i zwyczajnych na pewno nie należał, postanowiliśmy zrobić nie aż tak tradycyjne święta i nieco zaszaleć z potrawami oraz deserami. Każdy uczestnik został kilka tygodni wcześniej zapytany, na co miałby ochotę i w ten oto sposób na naszym stole wigilijnym były np. ostrygi na przystawkę, tradycyjna portugalska ryba w soli na danie główne, a na deser właśnie ta oto tarta crème brûlée. No i wszyscy hucznie uznali, że był to strzał w dziesiątkę! Tarta jest genialna, dla mnie smakuje jak połączenie dwóch tradycyjnych deserów - francuskiego crème brûlée oraz portugalskiego pastéis de nata. Co ważne dla wielu z Was, ciasto przygotowuje się łatwo i stosunkowo mało przy nim pracy, a efekt jest naprawdę WOW.

A w związku ze zbliżającym się końcem roku i Sylwestrem, może ktoś się skusi i właśnie to cudo przygotuje na celebrowanie nadejścia nowego (oby dużo lepszego) roku? 🙂

Składniki

 8 porcji

SPÓD

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  •  szczypta soli 
  • 9 łyżek zimnego masła 
  •   zimna woda (opcjonalnie) 

MASA

  • 1,5 szklanki śmietany 36% 
  •   ziarenka z połowy laski wanilii 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 6  żółtek 
  •  szczypta soli 
  •   drobny cukier do karmelizacji 

Sposób przygotowania

SPÓD

  1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i przy pomocy dłoni lub miksera planetarnego połącz ciasto w kulę. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
  3. Ciasto owiń folią aluminiową i włóż na godzinę do lodówki.
  4. Przygotuj formę na tartę o średnicy ok. 23 cm.
  5. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ciasto musi dokładnie przylegać do dna i boków formy. Włóż do lodówki na pół godziny.
  6. Piekarnik rozgrzej do 220 st.
  7. Wyjmij ciasto, spód podziurkuj widelcem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia i wysyp obciążniki.
  8. Jajko roztrzep przy pomocy widelca.
  9. Piecz spód przez 10 min, a następnie wyjmij ciasto i zdejmij papier z obciążnikam.
  10. . Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Piecz jeszcze 5 minut.
  11. . Spód wystudź.

MASA

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
  2. W rondelku zagrzej śmietankę wraz z ziarnami z laski wanilii oraz 1/3 szklanki cukru. W momencie, kiedy zacznie delikatnie bulgotać z brzegów, zdejmij z ognia. Wystudź do temperatury pokojowej, a następnie przecedź przez małe sitko.
  3. W miseczce ubij żółtka z 1/3 szklanki cukru oraz solą. Ubijaj tak długo, aż cukier się rozpuści.
  4. Do ubitych żółtek dodawaj partiami ostudzoną śmietankę nieustannie ubijając masę.
  5. Przelej masę na upieczony i wystudzony spód.
  6. Piecz 30-40 min, aż masa na brzegach zastygnie, a środek wciąż będzie "galaretkowaty".
  7. Wystudź ciasto.
  8. Przed podaniem posyp całą powierzchnię ciasta drobnym cukrem i przy użyciu palnika gazowego* (patrz wskazówki na dole strony) skarmelizuj całą tartę.
  9. Odczekaj 5 min i podawaj.

Wskazówki

Ja do karmelizacji używam takiego palnika gazowego :

Zestaw do creme brulee biały DUKA KITCHENBASIC

Zostaw komentarz