TARTA Z KURKAMI, POREM I CAMEMBERT
Kolejny letni miesiąc to kolejne sezonowe warzywo! Tym razem piękne, aromatyczne kurki zajmują połowę straganów na bazarku (...a nawet półek w biedronce). Ja tym razem na kolację wymyśliłam wytrawną tartę z dodatkiem sezonowych warzyw i pysznego sera camembert. Naprawdę smak mnie zaskoczył! Nie spodziewałam się, że będzie to aż tak pyszne danie. I wbrew pozorom ( i długiej instrukcji przygotowania) wcale tak długo się go nie robi. Spód zawsze można sobie upiec wcześniej, np. poprzedniego dnia wieczorem. A zrobienie masy to już pikuś! Także kupujcie kurki i do dzieła 🙂
A przy okazji pochwalę się, to danie robiłam na konkurs "Hochland na grilla" i ... WYGRAŁAM! Moja nagroda to wspaniały, ogromny, profesjonalny, gazowy grill marki Weber 🙂 Już się nie mogę doczekać, aż do mnie przyjedzie!
PS. Każdy może wziąć udział w tym konkursie! Zostały jeszcze 4 grille do wygrania 🙂
Składniki
SPÓD
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
NADZIENIE
- 1 cukinia
- 1 biała część pora
- 200 g kurek
- 3 jajka
- pół szklanki śmietany 18%
- 100-150 g sera camembert
- sól (do smaku)
- pieprz świeżo mielony
- opcjonialnie pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
Sposób przygotowania
- Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajko i pokrojone na kawałki zimne masło.
- Hakiem do ciasta lub ręcznie ugnieć ciasto w kulę.
- Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
- Po ok. godzinie, ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę.
- Widelcem nakłuj w kilkunastu miejscach ciasto. Przełóż do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st z termoobiegiem.
- Połóż na cieście papier do pieczenia, wysyp obciążniki (więcej info we wskazówkach).
- Ciasto wstaw do piekarnika na 15 min.
- Po 15 min zdejmij papier z obciążnikami i piecz jeszcze 10 min.
- . Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko, posól i odstaw.
- . Kurki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- . Pora umyj, przekrój na pół i pokrój w plasterki.
- . Śmietanę wymieszaj z jajkami (ja robię to w blenderze, ale można ręcznie), dodaj przyprawy.
- . Cukinię odciśnij porządnie z wody.
- . W misce wymieszaj mokre składniki (śmietana z jajkami i przyprawami) z warzywami (cukinia, kurki, por). Będzie to bardzo gęste.
- . Na środku podpieczonego spodu połóż ser camembert.
- . Dookoła wylej masę i rozłóż równomiernie.
- . Piecz w piekarniku na 180 st, przez około 50 min. (zależnie od piekarnika, ale można też po 40 min przełączyć na grzanie na 100 st. żeby masa gęstniała i nie przypiekała się już od góry)
- . Jeżeli wierzch będzie się szybko przypiekał to połóż na nim folię aluminiową.
- . Po upieczeniu odczekaj chwilę z krojeniem, w przeciwnym razie ser camembert szybko się rozleje po formie na tartę.
Wskazówki
Jeżeli chodzi o obciążniki to ja używam takich specjalnych kulek, ale jeżeli ich nie macie to możecie użyć ziaren suchej fasoli, grochu, czy nawet kawałków jabłka.