TARTA Z RABARBAREM

Jak tylko pojawia się w warzywniakach rabarbar to natychmiast kupuje kilka łodyg i pędzę robić tę tartę. Jest to nieodzowna część każdej wiosny u mnie w domu i do tej pory zawsze wyglądało to tak, że tuż po upieczeniu znikała cała blacha i ... nie było zdjęcia! Na szczęście tym razem się udało 🙂 więc dzielę się z Wami moim zdecydowanie ulubionym przepisem. Ja jestem mega fanką rabarbaru, bo zwykle nie jest on słodki! Poza tym z jakiegoś powodu uważam, że jest wyjątkowo ładną i wdzięczną do gotowania rośliną 🙂
Składniki
SPÓD
- 275 g mąki pszennej
- 3 łyżki białego cukru
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- roztrzepane jajko (do posmarowania ciasta)
MASA
- 700 g rabarbaru
- 150 g białego cukru
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki migdałowej
Sposób przygotowania
SPÓD
- Mąkę przesiej przez sitko.
- Masło pokrój na kawałki.
- Do miski wsyp mąkę, cukier i sól, dodaj pokrojone masło i zagniataj ręcznie lub przy pomocy haka aż do uzyskania gładkiej kulki ciasta (jeśli byłoby Ci bardzo ciężko utworzyć kulkę, możesz dodać ok. 2 łyżek zimnej wody).
- Kulkę ciasta zawiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na ok. 1 h.
MASA
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki ok. 2 cm.
- Włoż do garnka, zasyp cukrem, dodaj cukier wanilinowy, cynamon, kardamon i sok z połowy pomarańczy. Wymieszaj i zagotuj.
- Gotuj pod przykryciem przez ok. 5 min, aż rabarbar zacznie się delikatnie rozpadać.
- Przelej przez sitko do czystej miski, a otrzymany sok wlej z powrotem do garnka i zagotuj.
- Gotuj przez kilka minut mieszając, aż sok znacząco zgęstnieje i powstanie syrop.
- Do syropu przełóż rabarbar i wymieszaj.
SPÓD
- Ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwa kawałki - 1/4 i 3/4 ciasta.
- Weź papier do pieczenia i rozwałkuj na nim 3/4 ciasta, a następnie przełóż do blachy na tartę.
- Dno posyp równomiernie mąką migdałową.
- Wyłóż masę rabarbarową na spód.
- Pozostałe 1/4 ciasta rozwałkuj cienko, pokrój w długie paski.
- Paski rozłóż na rabarbarze tak żeby tworzyły kratkę.
- Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz ok. 50 min w temperaturze 190 st.
Wskazówki
Paski z ciasta najłatwiej robić nożem do pizzy, ale jeśli nie macie to zwykły nóż też się sprawdzi 🙂
Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta lub macie bardzo zielony rabarbar to możecie dodać więcej cukru – ja po prostu nie lubię mega słodkich tart.