TARTA Z RABARBAREM

TARTA Z RABARBAREM

Jak tylko pojawia się w warzywniakach rabarbar to natychmiast kupuje kilka łodyg i pędzę robić tę tartę. Jest to nieodzowna część każdej wiosny u mnie w domu i do tej pory zawsze wyglądało to tak, że tuż po upieczeniu znikała cała blacha i ... nie było zdjęcia! Na szczęście tym razem się udało 🙂 więc dzielę się z Wami moim zdecydowanie ulubionym przepisem. Ja jestem mega fanką rabarbaru, bo zwykle nie jest on słodki! Poza tym z jakiegoś powodu uważam, że jest wyjątkowo ładną i wdzięczną do gotowania rośliną 🙂

Składniki

 1 blacha

SPÓD

  • 275 g mąki pszennej 
  • 3 łyżki białego cukru 
  • 150 g zimnego masła 
  •  szczypta soli 
  •   roztrzepane jajko (do posmarowania ciasta) 

MASA

  • 700 g rabarbaru 
  • 150 g białego cukru 
  •   sok z połowy pomarańczy 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 3 łyżki mąki migdałowej 

Sposób przygotowania

SPÓD

  1. Mąkę przesiej przez sitko.
  2. Masło pokrój na kawałki.
  3. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól, dodaj pokrojone masło i zagniataj ręcznie lub przy pomocy haka aż do uzyskania gładkiej kulki ciasta (jeśli byłoby Ci bardzo ciężko utworzyć kulkę, możesz dodać ok. 2 łyżek zimnej wody).
  4. Kulkę ciasta zawiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na ok. 1 h.

MASA

  1. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki ok. 2 cm.
  2. Włoż do garnka, zasyp cukrem, dodaj cukier wanilinowy, cynamon, kardamon i sok z połowy pomarańczy. Wymieszaj i zagotuj.
  3. Gotuj pod przykryciem przez ok. 5 min, aż rabarbar zacznie się delikatnie rozpadać.
  4. Przelej przez sitko do czystej miski, a otrzymany sok wlej z powrotem do garnka i zagotuj.
  5. Gotuj przez kilka minut mieszając, aż sok znacząco zgęstnieje i powstanie syrop.
  6. Do syropu przełóż rabarbar i wymieszaj.

SPÓD

  1. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na dwa kawałki - 1/4 i 3/4 ciasta.
  2. Weź papier do pieczenia i rozwałkuj na nim 3/4 ciasta, a następnie przełóż do blachy na tartę.
  3. Dno posyp równomiernie mąką migdałową.
  4. Wyłóż masę rabarbarową na spód.
  5. Pozostałe 1/4 ciasta rozwałkuj cienko, pokrój w długie paski.
  6. Paski rozłóż na rabarbarze tak żeby tworzyły kratkę.
  7. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  8. Piecz ok. 50 min w temperaturze 190 st.

Wskazówki

Paski z ciasta najłatwiej robić nożem do pizzy, ale jeśli nie macie to zwykły nóż też się sprawdzi 🙂

Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta lub macie bardzo zielony rabarbar to możecie dodać więcej cukru – ja po prostu nie lubię mega słodkich tart.

Podziel się swoimi myślami