TARTA ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM

TARTA ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM

Bardzo długo zastanawiałam się jak nazwać to danie. Na pierwszy rzut oka przypomina pizzę na bardzo grubym cieście. Jednak jak pizza nie smakuje. Rozważałam też placek ziemniaczany, ale jednak to kojarzy się nam wszystkim z cienkim placuszkiem, zwykle z utartych ziemniaków. Dlatego ostatecznie zdecydowałam się na tartę ziemniaczaną, pewnie dlatego że takiej nazwy wcześniej nie słyszałam 🙂

Smak tego dania jest ...ciekawy, myślę, że warto je wypróbować na zalegających w lodówce ziemniakach z wczorajszego obiadu. Niektórych na pewno zaskoczy smak. Mi osobiście sam spód bardzo przypominał kopytka! W sumie skład na ciasto praktycznie ten sam. I tak jak kopytka, najada bardzo!

Także zapraszam do spróbowania, modyfikowania dodatków i zostawienia komentarza jak już ktoś się odważy wykonać to danie 🙂

Składniki

 4 porcje

SPÓD

  • 500 g ziemniaków 
  • 200-250 g mąki pszennej 
  • 1  jajko 
  • pół łyżeczki soli 

DODATKI

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 1  czerwona cebula 
  •  garść pomidorków koktailowych 
  •  garść czarnych oliwek 
  • 150 g tartego sera mozzarella 
  • pół puszki krojonych pomidorów 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pół łyżeczki wędzonej papryki 
  •   oregano 
  •   suszona bazylia 
  •   sól 
  •   pieprz 
  •   płatki chili (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania

SPÓD

  1. Ziemniaki ugotuj poprzedniego dnia i schowaj na noc do lodówki.
  2. Kolejnego dnia zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce.
  3. Dodaj mąkę (dodawaj powoli, zależnie od rodzaju ziemniaków będziesz potrzebować mniej lub więcej mąki).
  4. Dodaj jajko i sól.
  5. Zagniataj do uzyskania jednolitej, nie klejącej się masy. Dosyp w razie potrzeby więcej mąki.
  6. Okrągłą blachę o średnicy 26-28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Na środku blachy połóż kulę ciasta i wygnieć je tak, żeby utworzyło spód do tarty.

SOS

  1. Pomidory z puszki zblenduj.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Dodaj czosnek, oregano, bazylię suszoną, paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku.
  4. Sos wylej na pizzę i rozsmaruj, pozostawiając kawałeczek wolnego brzegu.

TARTA

  1. Piekarnik rozgrzej do 185 st.
  2. Na spód posmarowany sosem pomidorowym wyłóż cebulę pokrojoną w plastry, odsączonego tuńczyka, przekrojone na pół oliwki.
  3. To wszystko posyp serem mozzarella.
  4. Przykryj folią aluminiową.
  5. Piecz 25 min.
  6. Zdejmij folię aluminiową i piecz kolejne 20/25 min, aż ser się ładnie rozpuści a boki będą przyrumienione.
  7. Posyp pomidorkami cherry i (opcjonalnie) płatkami chili.

Wskazówki

Krojone pomidory z puszki możesz zastąpić sosem pomidorowym.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.