TOFU / WAKAME / SEZAM / RYŻ

TOFU / WAKAME / SEZAM / RYŻ
PrintKuchnia:  

To danie jest moim ulubionym daniem do lunch boxa.

Smakuje świetnie na ciepło, ale też na zimno.

Podstawową zaletą jest to, że robi się je bardzo szybko ! 

Składniki

 3 duże porcje
  • 300 g tofu naturalnego 
  • 2  szalotki 
  • 2 łyżki świeżego tartego imbiru 
  • 6 łyżek oleju sezamowego 
  • 7 łyżek sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 1 łyżka sosu Sriracha 
  • 4 łyżki białego sezamu 
  • 2 łyżki suszonego wakame 
  • 200 g ryżu jaśminowego 
  •   edamame 
  •   płatki chili 
  •   sól 

Sposób przygotowania

  1. Tofu pokrój w kostkę.
  2. Szalotkę pokrój drobno, dodaj potarty imbir, 2 łyżki oleju sezamowego, 7 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę sosu Sriracha. Wszystko wymieszaj.
  3. Tofu przełóż do pudełka/miski i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę - ja odstawiam zwykle na całą noc, ale nie jest to konieczne.
  4. Wakame zalej wrzątkiem żeby nasiąkło.
  5. Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu.
  6. Edamame ugotuj w osolonej wodzie ok 5 min - aż zmięknie i zacznie się otwierać.
  7. Rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego na patelni.
  8. Tofu wraz z marynatą przełóż na patelnię i smaż do wyparowania sosu.
  9. W tym samym czasie ugotowany ryż przesyp na patelnię, dodaj do niego 2 łyżki oleju sezamowego i 2 łyżki białego sezamu (lub mieszanki białego i czarnego). Wymieszaj dokładnie podgrzewając.
  10. . Wakame odsącz z wody. Posyp sezamem.
  11. . Ryż, tofu i wakame przełóż do miski. Tofu posyp płatkami chili (opcjonalnie). W osobnej miseczce podaj edamame posypane gruboziarnistą solą.

Wskazówki

Jeżeli chcemy zabrać edamame do lunch boxa, to warto wcześniej wyjąć fasolki ze strączków i dołożyć je do ryżu z tofu.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com