TOFU / WAKAME / SEZAM / RYŻ
TOFU / WAKAME / SEZAM / RYŻ27 listopada 2017
To danie jest moim ulubionym daniem do lunch boxa.
Smakuje świetnie na ciepło, ale też na zimno.
Podstawową zaletą jest to, że robi się je bardzo szybko !
Składniki
3 duże porcje
- 300 g tofu naturalnego
- 2 szalotki
- 2 łyżki świeżego tartego imbiru
- 6 łyżek oleju sezamowego
- 7 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu Sriracha
- 4 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki suszonego wakame
- 200 g ryżu jaśminowego
- edamame
- płatki chili
- sól
Sposób przygotowania
- Tofu pokrój w kostkę.
- Szalotkę pokrój drobno, dodaj potarty imbir, 2 łyżki oleju sezamowego, 7 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę sosu Sriracha. Wszystko wymieszaj.
- Tofu przełóż do pudełka/miski i zalej marynatą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę - ja odstawiam zwykle na całą noc, ale nie jest to konieczne.
- Wakame zalej wrzątkiem żeby nasiąkło.
- Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu.
- Edamame ugotuj w osolonej wodzie ok 5 min - aż zmięknie i zacznie się otwierać.
- Rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego na patelni.
- Tofu wraz z marynatą przełóż na patelnię i smaż do wyparowania sosu.
- W tym samym czasie ugotowany ryż przesyp na patelnię, dodaj do niego 2 łyżki oleju sezamowego i 2 łyżki białego sezamu (lub mieszanki białego i czarnego). Wymieszaj dokładnie podgrzewając.
- . Wakame odsącz z wody. Posyp sezamem.
- . Ryż, tofu i wakame przełóż do miski. Tofu posyp płatkami chili (opcjonalnie). W osobnej miseczce podaj edamame posypane gruboziarnistą solą.
Wskazówki
Jeżeli chcemy zabrać edamame do lunch boxa, to warto wcześniej wyjąć fasolki ze strączków i dołożyć je do ryżu z tofu.