TOFU Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM

TOFU Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM
PrintKuchnia:  

W końcu mamy wiosnę! A wraz z wiosną przychodzi coraz więcej warzyw sezonowych! Hurra!

Ostatnio ciągle trafiam na sklepowej półce na groszek cukrowy i dorzucam go do wszystkich dań, a nawet jem na surowo! Pychota! 🙂

Dziś proponuję Wam danie wegańskie, z aromatycznym wędzonym tofu, pysznymi świeżymi warzywami i sosem pomidorowym (niestety jeszcze nie ze świeżych pomidorów, ale na nie musimy trochę poczekać)

Składniki

 6 porcji
  • 360 g wędzonego tofu 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 4 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 duża  biała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2  papryki 
  • 500 g pieczarek 
  • 200 g groszku cukrowego 
  • 4 łyżeczki zielonej pasty curry 
  • 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 400 g makaronu ryżowego 
  •  garść świeżej kolendry 

Sposób przygotowania

  1. Tofu pokrój w kostkę, przełóż do miski i zalej wymieszanym sosem sojowym z 1 łyżką oleju roślinnego i słodką papryką. Odstaw na bok.
  2. Białą cebulę pokrój w kostkę.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Paprykę umyj i pokrój w paski.
  5. Pieczarki obierz i pokrój w paski.
  6. Groszek cukrowy umyj i osusz.
  7. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego.
  8. Podsmaż cebulę z czosnkiem.
  9. Dodaj paprykę i podsmażaj do czasu aż trochę zmięknie.
  10. . W tym czasie na suchą patelnię wysyp pieczarki, posól i podduś pod przykryciem aż zmiękną. Następnie odparuj wodę i przesyp pieczarki do reszty warzyw.
  11. . Warzywa wymieszaj w garnku.
  12. . W szklance wymieszaj pastę curry z kilkoma łyżkami ciepłej wody i wlej do warzyw. Wymieszaj wszystko dokładnie i podsmażaj dalej.
  13. . Koncentrat pomidorowy wymieszaj w szklance z resztą ciepłej wody i wlej do warzyw. Gotuj kilka minut.
  14. . W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  15. . Tofu podsmaż na patelni na łyżce oleju.
  16. . Do garnka z warzywami dorzuć groszek cukrowy, wymieszaj.
  17. . Makaron wyłóż do misek, na to nałóż warzywa w sosie i posyp tofu oraz świeżą kolendrą.

Wskazówki

Zamiast makaronu ryżowego możesz podać tofu z ryżem, będzie równie smaczne.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.