TORTA CAPRESE

TORTA CAPRESE

Historia tego bardzo prostego ciasta zaczęła się na Capri, gdzie pewien gotujący dla przyjezdnych Włoch, zapomniał dodać do ciasta mąkę. W ten sposób stworzył wypiek, który smakuje jak ... migdały w czekoladzie !

Dla mnie jest całkiem dobrą, może nieco zdrowszą, alternatywą do amerykańskiego brownie.

Składniki

 8 porcji
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 170 g cukru drobnego do wypieków 
  • 250 g mąki migdałowej 
  • 180 g masła 
  • 1 laska wanilii 
  • 3  jajka 
  • szczypta  soli 

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę połam na kostki.
  2. Masło pokrój na kawałki.
  3. Masło i czekoladę rozpuść na małym ogniu w rondelku.
  4. Dodaj cukier, sól i ziarenka wanilii. Mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.
  5. Odstaw do ostudzenia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  7. Do czekoladowej masy dodaj mąkę migdałową.
  8. Białka ubij na sztywną pianę.
  9. Żółtka wmieszaj w czekoladową masę.
  10. . Dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
  11. . Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i wyrównaj ją łyżką.
  12. . Piecz ok 25 min, aż do suchego patyczka.
  13. . Wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Wskazówki

Smakuje świetnie samo, ale także w towarzystwie waniliowych lodów, lub świeżych owoców sezonowych.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com