TORTA CAPRESE
TORTA CAPRESE14 grudnia 2017
Historia tego bardzo prostego ciasta zaczęła się na Capri, gdzie pewien gotujący dla przyjezdnych Włoch, zapomniał dodać do ciasta mąkę. W ten sposób stworzył wypiek, który smakuje jak ... migdały w czekoladzie !
Dla mnie jest całkiem dobrą, może nieco zdrowszą, alternatywą do amerykańskiego brownie.
Składniki
8 porcji
- 200 g gorzkiej czekolady
- 170 g cukru drobnego do wypieków
- 250 g mąki migdałowej
- 180 g masła
- 1 laska wanilii
- 3 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Czekoladę połam na kostki.
- Masło pokrój na kawałki.
- Masło i czekoladę rozpuść na małym ogniu w rondelku.
- Dodaj cukier, sól i ziarenka wanilii. Mieszaj aż do rozpuszczenia się cukru.
- Odstaw do ostudzenia.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Do czekoladowej masy dodaj mąkę migdałową.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka wmieszaj w czekoladową masę.
- . Dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę.
- . Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i wyrównaj ją łyżką.
- . Piecz ok 25 min, aż do suchego patyczka.
- . Wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Wskazówki
Smakuje świetnie samo, ale także w towarzystwie waniliowych lodów, lub świeżych owoców sezonowych.