TOSTY Z GRZYBAMI PORTOBELLO

TOSTY Z GRZYBAMI PORTOBELLO

Dzisiaj coś dla wszystkich tych, którzy uwielbiają wytrawne śniadania! Ja powitałam tymi oto tostami Nowy Rok! I sprawdziły się idealnie 🙂 Łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo aromatyczne i najadające. Ja jestem ogromną fanką grzybów Portobello właściwie w każdej postaci, ale rzadko jadam je na śniadanie... jednak myślę, że po tym przepisie się to zmieni! Chyba zyskałam nowe ulubione śniadanie na weekendy... chociaż do tej pory myślałam, że shakshuka nie ma konkurencji  🙂

Składniki

 8 średniej wielkości tostów
  • 30 g masła 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 3 ząbki czosnku 
  • kilkanaście listków świeżej szałwi 
  • 400 g grzybów Portobello 
  • 3 garści świeżego szpinaku 
  • 8 kromek ulubionego pieczywa 
  • 120 g sera Brie 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Grzyby Portobello obierz i pokrój w plastry.
  2. Szpinak opłucz i osusz.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  4. Kromki chleba podpiecz w tosterze (jeżeli nie masz tostera możesz to zrobić na suchej patelni).
  5. Na dużej patelni rozgrzej masło z oliwą.
  6. Dodaj czosnek i szałwię i lekko podsmaż.
  7. Dodaj grzyby i podsmażaj przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Grzyby muszą się skurczyć i zarumienić.
  8. Dodaj szpinak i wymieszaj. Liście szpinaku muszą zwiędnąć.
  9. Posól i popieprz do smaku, wymieszaj.
  10. . Piekarnik na trybie grill rozgrzej do 220 st.
  11. . Na tostach rozłóż równomiernie grzyby ze szpinakiem.
  12. . Ser Brie pokrój w plasterki/paski i rozłóż na wierzchu tostów.
  13. . Włóż do piekarnika na 4 min.
  14. . Podawaj od razu, na gorąco.

Wskazówki

Ser Brie możesz zastąpić serem Camembert.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com