TUŃCZYK/ MANGO/ KULKI RYŻOWE

TUŃCZYK/ MANGO/ KULKI RYŻOWE

Pamiętam jak pierwszy raz, na Hawajach, spróbowałam połączenia ryby, a dokładnie tuńczyka, z owocami. Wtedy też było to mango! I też było na ostro! No i oczywiście był tam ryż, ale jednak wszystko było w postaci popularnego w tamtym rejonie pokebowla. Od tamtej pory pokochałam robienie bowli, na które znajdziecie już na stronie kilka przepisów, np. ten lub ten.

W tym daniu nadal zachowuję ten sam klimat, jednak tym razem trochę zabawiłam się z ryżem i powstały urocze, przepyszne kulki ryżowe. Może się Wam wydawać, że jest z tym masa roboty, ale nic bardziej mylnego! Szczególnie jeśli macie maszynę do ryżu (polecam najtańszą z Kuchni Świata) to właściwie większość dania robi się za Was 🙂

Do tego mój ukochany tuńczyk i sałatka inspirowana podróżą na Hawaje sprzed kilku lat! Dzięki tej kolacji mogłam powrócić chociaż podniebieniem do tamtych wspaniałych wakacji 🙂 i podzielić się  tym smakiem z Wami! A skoro fizycznie podróżować teraz nie możemy, a palcem po mapie stało się już nużące, to chociaż popodróżujmy kulinarnie!

Składniki

 2 porcje

SAŁATKA

  • 1 duże dojrzałe mango 
  • 1 duże dojrzałe awokado 
  • 1  pomidor 
  • 1  papryczka chili 
  • 1  dymka (biała i zielona część) 
  •  garść kolendry 

KULKI RYŻOWE

  • 1 szklanka ryżu do sushi 
  • 6 łyżek octu ryżowego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  •   czarny i biały sezam 

RYBA

  • 2  steki z tuńczyka 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  •   sól i pieprz 

Sposób przygotowania

SAŁATKA

  1. Mango, awokado i pomidora pokrój w kostkę.
  2. Dymkę, chilli i kolendrę posiekaj.
  3. Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj.

KULKI RYŻOWE

  1. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. W między czasie przygotuj zaprawę do ryżu.
  3. Do rondelka wlej ocet ryżowy, dodaj cukier i sól.
  4. Podgrzewaj mieszając, do czasu aż cukier i sól się rozpuszczą. Nie zagotuj!!!
  5. Odstaw do ostudzenia.
  6. Gdy ryż będzie już gotowy przemieszaj go drewnianą łyżką i dodaj połowę zaprawy. Wymieszaj. Spróbuj. Możliwe, że taka ilość zaprawy będzie wystarczająca, jeśli nie - dodaj więcej.
  7. Przygotuj miskę z zimną wodą - będziesz w niej moczyć ręce przed braniem ryżu do rąk. Inaczej cały ryż przyklei Ci się do dłoni i nie uda się zrobić kulki.
  8. Mokrymi rękami nabieraj ryż w dłonie i formuj kulki, a następnie przekładaj je do miseczki wypełnionej sezamem i obtaczaj.
  9. Odkładaj na bok aż do skończenia się ryżu.

RYBA

  1. Steki posól i popieprz z obu stron.
  2. Na patelni rozgrzej olej sezamowy.
  3. Smaż tuńczyka z każdej strony. Czas zależy od grubości ryby - moją smażyłam po 60 sekund. Ważne jest żeby nie przesmażyć ryby! Musi pozostać wewnątrz różowa.
  4. Usmażone steki przełóż na minutę na deskę.
  5. W tym czasie przełóż sałatkę na talerze, dołóż kulki ryżowe.
  6. Steki pokrój w paski i połóż na sałacie.

Wskazówki

Steki przed smażeniem muszą być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je sporo wcześniej z lodówki.

Ja osobiście kocham kolendrę, jednak wiem, że dla wielu osób jeśli to zioło pojawia się w składzie dania to natychmiast zamykają przepis – więc mam radę, albo ją pomińcie albo dajcie natkę pietruszki i sprawa załatwiona 🙂

Podziel się swoimi myślami