TUŃCZYK/ MANGO/ KULKI RYŻOWE

Pamiętam jak pierwszy raz, na Hawajach, spróbowałam połączenia ryby, a dokładnie tuńczyka, z owocami. Wtedy też było to mango! I też było na ostro! No i oczywiście był tam ryż, ale jednak wszystko było w postaci popularnego w tamtym rejonie pokebowla. Od tamtej pory pokochałam robienie bowli, na które znajdziecie już na stronie kilka przepisów, np. ten lub ten.
W tym daniu nadal zachowuję ten sam klimat, jednak tym razem trochę zabawiłam się z ryżem i powstały urocze, przepyszne kulki ryżowe. Może się Wam wydawać, że jest z tym masa roboty, ale nic bardziej mylnego! Szczególnie jeśli macie maszynę do ryżu (polecam najtańszą z Kuchni Świata) to właściwie większość dania robi się za Was 🙂
Do tego mój ukochany tuńczyk i sałatka inspirowana podróżą na Hawaje sprzed kilku lat! Dzięki tej kolacji mogłam powrócić chociaż podniebieniem do tamtych wspaniałych wakacji 🙂 i podzielić się tym smakiem z Wami! A skoro fizycznie podróżować teraz nie możemy, a palcem po mapie stało się już nużące, to chociaż popodróżujmy kulinarnie!
Składniki
SAŁATKA
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 papryczka chili
- 1 dymka (biała i zielona część)
- garść kolendry
KULKI RYŻOWE
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 6 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- czarny i biały sezam
RYBA
- 2 steki z tuńczyka
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
SAŁATKA
- Mango, awokado i pomidora pokrój w kostkę.
- Dymkę, chilli i kolendrę posiekaj.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
KULKI RYŻOWE
- Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- W między czasie przygotuj zaprawę do ryżu.
- Do rondelka wlej ocet ryżowy, dodaj cukier i sól.
- Podgrzewaj mieszając, do czasu aż cukier i sól się rozpuszczą. Nie zagotuj!!!
- Odstaw do ostudzenia.
- Gdy ryż będzie już gotowy przemieszaj go drewnianą łyżką i dodaj połowę zaprawy. Wymieszaj. Spróbuj. Możliwe, że taka ilość zaprawy będzie wystarczająca, jeśli nie - dodaj więcej.
- Przygotuj miskę z zimną wodą - będziesz w niej moczyć ręce przed braniem ryżu do rąk. Inaczej cały ryż przyklei Ci się do dłoni i nie uda się zrobić kulki.
- Mokrymi rękami nabieraj ryż w dłonie i formuj kulki, a następnie przekładaj je do miseczki wypełnionej sezamem i obtaczaj.
- Odkładaj na bok aż do skończenia się ryżu.
RYBA
- Steki posól i popieprz z obu stron.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy.
- Smaż tuńczyka z każdej strony. Czas zależy od grubości ryby - moją smażyłam po 60 sekund. Ważne jest żeby nie przesmażyć ryby! Musi pozostać wewnątrz różowa.
- Usmażone steki przełóż na minutę na deskę.
- W tym czasie przełóż sałatkę na talerze, dołóż kulki ryżowe.
- Steki pokrój w paski i połóż na sałacie.
Wskazówki
Steki przed smażeniem muszą być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je sporo wcześniej z lodówki.
Ja osobiście kocham kolendrę, jednak wiem, że dla wielu osób jeśli to zioło pojawia się w składzie dania to natychmiast zamykają przepis – więc mam radę, albo ją pomińcie albo dajcie natkę pietruszki i sprawa załatwiona 🙂