UDON Z KREWETKAMI
UDON Z KREWETKAMI18 lutego 2018

PrintKuchnia: Orientalna
Uwielbiam orientalne smaki. Na szczęście kuchnia azjatycka popularyzuje się u nas nie tylko w postaci chińskich barów, ale też asortymentu w sklepach. Już w większości supermarketów możemy dostać sosy i przyprawy azjatyckie, a składniki takie jak wakame lub edamame stają się nam mniej obce.
Dziś proponuję Wam proste w wykonaniu danie, które mi bardzo przypadło do gustu.
Kiedy robię je w domu to chętnie piję do niego prawdziwą, japońską zieloną herbatę. I zawsze jem je pałeczkami 🙂 Dzięki temu mogę przenieść się wspomnieniami do wakacji spędzonych w Azji!
Składniki
4 porcje
- 250 g boczniaków
- 20 krewetek
- 400 g udonu (patrz - wskazówki)
- garść fasolek edamame
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki wakame (suszonego)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 papryczka chili
- 1 limonka
- sezam czarny
- sezam biały
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki.
- Krewetki oczyść.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Chili drobno posiekaj.
- Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Edamame ugotuj w osolonej wodzie.
- Wakame zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min.
- Udon ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy.
- . Boczniaki smaż 5 min mieszając.
- . Dodaj czosnek, chili i imbir. Smaż kilka minut.
- . Do warzyw dodaj krewetki i sos sojowy, wymieszaj i smaż 3 min.
- . Dodaj ugotowane edamame.
- . Wymieszaj udon z warzywami i krewetkami.
- . Przełóż do misek, posyp sezamem i kolendrą. Skrop sokiem z cytryny.
- . Do małej dodatkowej miseczki włóż wakame i posyp białym sezamem.
Wskazówki
Polecam kupić udon już ugotowany, aktualnie jest dostępny w większości supermarketów. Właśnie takiego udonu użyłam 400 g na 4 porcje.