UDON Z KREWETKAMI

UDON Z KREWETKAMI
PrintKuchnia:  

Uwielbiam orientalne smaki. Na szczęście kuchnia azjatycka popularyzuje się u nas nie tylko w postaci chińskich barów, ale też asortymentu w sklepach. Już w większości supermarketów możemy dostać sosy i przyprawy azjatyckie, a składniki takie jak wakame lub edamame stają się nam mniej obce.

Dziś proponuję Wam proste w wykonaniu danie, które mi bardzo przypadło do gustu.

Kiedy robię je w domu to chętnie piję do niego prawdziwą, japońską zieloną herbatę. I zawsze jem je pałeczkami 🙂 Dzięki temu mogę przenieść się wspomnieniami do wakacji spędzonych w Azji!

Składniki

 4 porcje
  • 250 g boczniaków 
  • 20  krewetek 
  • 400 g udonu  (patrz - wskazówki)
  •  garść fasolek edamame 
  • 3 łyżki oleju sezamowego 
  • 6 łyżek sosu sojowego 
  • 2 łyżki wakame (suszonego) 
  • 2 ząbki czosnku 
  •   kawałek imbiru wielkości kciuka 
  • 1 papryczka chili 
  • 1  limonka 
  •   sezam czarny 
  •   sezam biały 
  •   świeża kolendra 

Sposób przygotowania

  1. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Krewetki oczyść.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Chili drobno posiekaj.
  5. Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  6. Edamame ugotuj w osolonej wodzie.
  7. Wakame zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min.
  8. Udon ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  9. Na patelni rozgrzej olej sezamowy.
  10. . Boczniaki smaż 5 min mieszając.
  11. . Dodaj czosnek, chili i imbir. Smaż kilka minut.
  12. . Do warzyw dodaj krewetki i sos sojowy, wymieszaj i smaż 3 min.
  13. . Dodaj ugotowane edamame.
  14. . Wymieszaj udon z warzywami i krewetkami.
  15. . Przełóż do misek, posyp sezamem i kolendrą. Skrop sokiem z cytryny.
  16. . Do małej dodatkowej miseczki włóż wakame i posyp białym sezamem.

Wskazówki

Polecam kupić udon już ugotowany, aktualnie jest dostępny w większości supermarketów. Właśnie takiego udonu użyłam 400 g na 4 porcje.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com