VEGAN BOWL

VEGAN BOWL
PrintKuchnia:  

Mój pomysł na lekki, ale sycący obiad z tego tygodnia to VEGAN BOWL.

Dużo warzyw i aromatyczny sos na bazie tahini, dla mnie bomba !

Składniki

 4 porcje

BATAT

  • 1 duży batat 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 
  •  szczypta soli 
  •   pieprz 

SOS

  • 1/4 szklanki tahini 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • pół łyżeczki kurkumy 
  • pół łyżeczki wędzonej papryki 
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne 
  •   sól 
  •   pieprz 

BOWL

  • 4 garści szpinaku 
  • 2  marchewki 
  •   ulubione kiełki 
  •   awokado 
  •   ryż jaśminowy 
  •   świeża kolendra 
  •   sezam biały 

Sposób przygotowania

  1. Batat obierz i pokrój w kostkę.
  2. Piekarnik nagrzej na 220 st.
  3. Do naczynia żaroodpornego włóż batat, dodaj przyprawy i oliwę i wymieszaj.
  4. Piecz ok. 40 min - 1 h, sprawdzaj co jakiś czas czy batat jest miękki.
  5. Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu.
  6. Wszystkie składniki na sos włóż do szklanki i wymieszaj dokładnie.
  7. Marchewkę pokrój na długie, cienkie paseczki.
  8. Awokado obierz i pokrój.
  9. Do misek włóż szpinak, na nim ułóż marchewkę, awokado, ryż, batat i kiełki.
  10. . Polej wszystko sosem, lub połóż go po środku miski - jak u mnie.
  11. . Posyp świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.

Wskazówki

Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy szkoły, zabrany w pudełku.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.