VEGAN BOWL
VEGAN BOWL10 lutego 2018

Mój pomysł na lekki, ale sycący obiad z tego tygodnia to VEGAN BOWL.
Dużo warzyw i aromatyczny sos na bazie tahini, dla mnie bomba !
Składniki
4 porcje
BATAT
- 1 duży batat
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta soli
- pieprz
SOS
- 1/4 szklanki tahini
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
BOWL
- 4 garści szpinaku
- 2 marchewki
- ulubione kiełki
- awokado
- ryż jaśminowy
- świeża kolendra
- sezam biały
Sposób przygotowania
- Batat obierz i pokrój w kostkę.
- Piekarnik nagrzej na 220 st.
- Do naczynia żaroodpornego włóż batat, dodaj przyprawy i oliwę i wymieszaj.
- Piecz ok. 40 min - 1 h, sprawdzaj co jakiś czas czy batat jest miękki.
- Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu.
- Wszystkie składniki na sos włóż do szklanki i wymieszaj dokładnie.
- Marchewkę pokrój na długie, cienkie paseczki.
- Awokado obierz i pokrój.
- Do misek włóż szpinak, na nim ułóż marchewkę, awokado, ryż, batat i kiełki.
- . Polej wszystko sosem, lub połóż go po środku miski - jak u mnie.
- . Posyp świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.
Wskazówki
Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy szkoły, zabrany w pudełku.