Sammenlign Forbrukslån | Ergonominen Hiiri | Beste Kredittkort 2019 | Takstein med Solceller | Beste Boligalarm | Billigste Forsikring | Billigste Mobilabonnement | Takstmenn

VODKA PENNE

VODKA PENNE

Alternatywny sposób na wykorzystanie wódki. Podkreśla ona aromat szynki parmeńskiej i całego sosu.

Składniki

 2 duże porcje
  • 250 g makaronu penne 
  • 150 g szynki parmeńskiej 
  • 4 łyżki wódki 
  • 150  ml śmietany 18% 
  • 5  łyżek  passaty pomidorowej 
  • 2  łyżki  masła 
  • 6 łyżek potartego na drobno parmezanu 

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. W tym samym czasie, na głębokiej patelni, na średnim ogniu, podgrzej masło, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i poczekaj kilka minut aż wytopi się cały tłuszcz.
  3. Dodaj wódkę (uwaga, może pryskać!) i zwiększ ogień.
  4. Dodaj śmietanę, passatę i część posiekanej na drobno natki pietruszki, wymieszaj. Jeśli używasz chilli to możesz je teraz dodać.
  5. Podgrzewaj około 7 min, na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj makaron, parmezan i wymieszaj dokładnie.
  7. Wierzch posyp resztą natki, parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówki

Alkohol z dania w pełni wyparuje, więc jest ono dobre również dla dzieci. Jednak jeżeli nie chcecie ryzykować, dodanie wódki można pominąć.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.