WEGAŃSKI CRÈME BRÛLÉE

WEGAŃSKI CRÈME BRÛLÉE
PrintKuchnia:  

Pierwsze maliny pojawiają się już w sklepach i nie mogłam ich nie kupić! Wiadomo, są chemiczne i zbyt drogie, ale tak bardzo tęsknię już za sezonowymi owocami!

Stwierdziłam, że ciekawym pomysłem będzie dodanie ich do wegańskiego crème brûlée, żeby przełamać jego słodycz. Udało się! Sprawdziły się perfekcyjnie, tworzą super spójność z delikatnym kokosowym smakiem i zdecydowanie przełamują smak słodkiej karmelowej skorupki. 

Jedną z zalet tego deseru, poza tym że jest wegański, jest to, że potrzeba bardzo niewielu składników i że robi się go mega szybko (...może poza czasem, kiedy musi tężeć w lodówce).

Sami spróbujcie! Przetestowane, że smakuje nie tylko weganom! 🙂

Składniki

 8 porcji
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego (pełnotłustego) 
  •   ziarna z 1 laski wanilii 
  • 300 ml mleka sojowego 
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  •   maliny 
  • 10 łyżek białego cukru 

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej mleko kokosowe i podgrzewaj na wolnym ogniu.
  2. Do mleka dodaj ziarenka z laski wanilii. Podgrzewaj, nie zagotowując.
  3. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z przesianym cukrem pudrem.
  4. Do mąki z cukrem dodaj mleko roślinne i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  5. Wlej mieszankę do podgrzewanego mleka kokosowego, wymieszaj.
  6. Podgrzewaj nieustannie mieszając przez kilka minut (u mnie zajęło to 8 min.), do momentu aż masa zacznie tężeć.
  7. Do małych naczyń, np. kokilek, albo miseczek włóż po kilka malin.
  8. Tężejącą masę przelej po równo do wszystkich naczyń.
  9. Naczynia włóż do lodówki na min. 3 godziny, żeby deser w pełni stężał.
  10. . Po kilku godzinach wyjmij naczynia, posyp z wierzchu równomiernie cukrem (ok. 1 łyżką).
  11. . Do karmelizacji cukru najlepiej użyj specjalnego palnika (we wskazówkach zamieściłam zdjęcie jak wygląda palnik). Jeżeli nie posiadasz takiego, możesz spróbować włożyć kokilki do rozgrzanego piekarnika na funkcję grill - jednak ten sposób jest dość ryzykowny, bo bardzo łatwo spalić deser. Czasami wystarczy tylko kilkanaście sekund i już jest gotowy.
  12. . Odczekaj 3-4 min aż karmel zastygnie.
  13. . Już gotowe - teraz możesz rozkoszować się jeszcze ciepłym karmelem z wierzchu i pysznym kokosowo-malinowym wnętrzem deseru 🙂

Wskazówki

Mleko sojowe możesz zastąpić dowolnym innym mlekiem roślinnym.

Cukier najlepiej karmelizować od boków naczynia i kończyć pośrodku. Celem jest, żeby utworzył karmelową skorupkę na wierchu deseru.

Tak wygląda specjalny palnik gazowy do crème brûlée. Jest dostępny we wszystkich sklepach z wyposażeniem kuchni.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.