WEGAŃSKIE CURRY Z TOFU

WEGAŃSKIE CURRY Z TOFU
PrintKuchnia:  

Curry jest daniem bardzo wdzięcznym, można użyć do niego praktycznie wszystkich możliwych warzyw, ale też różnych rodzajów mięs, a nawet ryby czy owoce morza. Ja z racji tego, że mięsa nie jem, najczęściej wykorzystuję tofu. Wyjątkowo wdzięczny składnik, który tygodniami może czekać w lodówce na swój dzień 🙂 Do tego zawsze wykorzystuje warzywa, których reszki u mnie zalegają, żeby nic nie marnować.

Tym razem przygotowałam curry, które robię najczęściej. Cukinia i papryka są dostępne zawsze, niezależnie od pory roku, ale też właśnie często jakieś ich fragmenty znajdujemy upchnięte w kącie lodówki.

Zachęcam Was do dowolnego modyfikowania tego dnia, jest ono wdzięczne, bo nie może się nie udać! A poza tym jest szybkie i banalnie proste!

Składniki

 4 duże porcje
  • 1  cebula 
  • 1-2  papryczki chilli 
  • 1  duża cukinia 
  • 1  czerwona papryka 
  • 4 łyżki oleju sezamowego 
  • 180 g wędzonego tofu 
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 2 puszki krojonych pomidorów 
  • 3 woreczki ryżu jaśminowego 
  • 4 łyżki ziaren białego sezamu 
  •   kiełki np. lucerny 

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż jaśminowy wg. instrukcji na opakowaniu.
  2. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę lub paseczki.
  3. Cebulę i chilli drobno posiekaj.
  4. Tofu pokrój w kostkę.
  5. W garnku rozgrzej olej sezamowy.
  6. Podsmaż cebulę i chilli.
  7. Dodaj pokrojoną cukinię, wymieszaj i chwilę podsmażaj.
  8. Dodaj paprykę i tofu. Smaż kilka minut.
  9. Mleko kokosowe wymieszaj z pomidorami z puszki.
  10. . 3 łyżeczki pasty curry zalej odrobiną gorącej wody, a następnie dodaj do mleka wymieszanego z pomidorami.
  11. . Warzywa zalej powstałą mieszanką i gotuj przez 6 min.
  12. . Do misek włóż ryż, zalej powstałym curry i posyp białym sezamem oraz kiełkami.

Wskazówki

Latem polecam korzystać ze świeżych pomidorów 🙂

Podziel się swoimi myślami