WEGAŃSKIE CURRY
WEGAŃSKIE CURRY21 stycznia 2018
To curry jest wspaniałe na zimowe, chłodne wieczory.
Dzięki przyprawom silnie rozgrzewa i przy okazji jest bardzo zdrowe i pożywne.
Polecam wszystkim, nie tylko weganom ! Gwarantuje, że posmakuje też mięsożercom 🙂
Składniki
6 porcji
- 4 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 biała rzepa
- 250 g naturalnego tofu
- 5 ząbków czosnku
- 1 puszka (400g) pulpy pomidorowej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki curry w proszku
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- płatki chili (opcjonalnie)
- sól
- świeża kolendra
- ryż jaśminowy
Sposób przygotowania
- Marchewki, pietruszkę i rzepę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Tofu pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st.
- Do mleka kokosowego wsyp wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie.
- Warzywa i tofu włóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, zalej pulpą z pomidorów i mlekiem kokosowym z przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
- Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz do miękkości warzyw. U mnie zajęło to ponad godzinę, ale pokroiłam warzywa na sporą kostkę.
- Ugotuj ryż, dodaj curry i posyp świeżą kolendrą.
Wskazówki
Najlepiej pokroić warzywa na dosyć drobną kostkę, wtedy czas pieczenia jest znacznie szybszy.