WEGAŃSKIE CURRY

WEGAŃSKIE CURRY
PrintKuchnia:  

To curry jest wspaniałe na zimowe, chłodne wieczory.

Dzięki przyprawom silnie rozgrzewa i przy okazji jest bardzo zdrowe i pożywne.

Polecam wszystkim, nie tylko weganom ! Gwarantuje, że posmakuje też mięsożercom 🙂

Składniki

 6 porcji
  • 4  marchewki 
  • 1  duża pietruszka 
  • 1  biała rzepa 
  • 250 g naturalnego tofu 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1 puszka (400g) pulpy pomidorowej 
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 2 łyżeczki curry w proszku 
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • pół łyżeczki kurkumy 
  •   płatki chili (opcjonalnie) 
  •   sól 
  •   świeża kolendra 
  •   ryż jaśminowy 

Sposób przygotowania

  1. Marchewki, pietruszkę i rzepę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Tofu pokrój w kostkę.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
  5. Do mleka kokosowego wsyp wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie.
  6. Warzywa i tofu włóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, zalej pulpą z pomidorów i mlekiem kokosowym z przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
  7. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz do miękkości warzyw. U mnie zajęło to ponad godzinę, ale pokroiłam warzywa na sporą kostkę.
  8. Ugotuj ryż, dodaj curry i posyp świeżą kolendrą.

Wskazówki

Najlepiej pokroić warzywa na dosyć drobną kostkę, wtedy czas pieczenia jest znacznie szybszy.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com