Forbrukslån uten Sikkerhet | Puhelinliittymä | Kredittkort | Strømpriser Sammenligning | Beste Innbruddsalarm 2018 | Vardia Forsikring Erfaringer | Billig Mobilabonnement | Bytte Internettleverandør

WEGAŃSKIE CURRY

WEGAŃSKIE CURRY
PrintKuchnia:  

To curry jest wspaniałe na zimowe, chłodne wieczory.

Dzięki przyprawom silnie rozgrzewa i przy okazji jest bardzo zdrowe i pożywne.

Polecam wszystkim, nie tylko weganom ! Gwarantuje, że posmakuje też mięsożercom 🙂

Składniki

 6 porcji
  • 4  marchewki 
  • 1  duża pietruszka 
  • 1  biała rzepa 
  • 250 g naturalnego tofu 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1 puszka (400g) pulpy pomidorowej 
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 2 łyżeczki curry w proszku 
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • pół łyżeczki kurkumy 
  •   płatki chili (opcjonalnie) 
  •   sól 
  •   świeża kolendra 
  •   ryż jaśminowy 

Sposób przygotowania

  1. Marchewki, pietruszkę i rzepę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Tofu pokrój w kostkę.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
  5. Do mleka kokosowego wsyp wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie.
  6. Warzywa i tofu włóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, zalej pulpą z pomidorów i mlekiem kokosowym z przyprawami. Wymieszaj dokładnie.
  7. Naczynie przykryj folią aluminiową i piecz do miękkości warzyw. U mnie zajęło to ponad godzinę, ale pokroiłam warzywa na sporą kostkę.
  8. Ugotuj ryż, dodaj curry i posyp świeżą kolendrą.

Wskazówki

Najlepiej pokroić warzywa na dosyć drobną kostkę, wtedy czas pieczenia jest znacznie szybszy.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.