WIOSENNA ODSŁONA DORSZA

WIOSENNA ODSŁONA DORSZA
PrintKuchnia:  

Przyszła wiosna i w warzywniakach pojawiły się cudowne, majowe dary, czyli moja ukochana botwinka, którą najczęściej wykorzystuję do tego chłodnika lub mojego ukochanego risotto oraz młode ziemniaki, które polubiłam dopiero w ostatnich latach.

Zawsze jak mam okazję gotować z tych produktów to chcę zachować ich naturalny smak, nie kombinować za bardzo, tylko cieszyć się tym jak same w sobie smakują, jedynie delikatnie podrasowane przyprawami. Tym razem w osiągnięciu mojego celu pomogła mi Vegeta Natur, przyprawa o której możecie dowiedzieć się więcej z ich strony www.vegeta.pl.

Składniki

RYBA

  • 2  polędwice z dorsza 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżeczki Vegeta Natur do ryb i owoców morza 

ZIEMNIAKI

  • 200 g młodych ziemniaków 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki Vegeta Natur pikantna z chili 

BOTWINKA

  • 1 pęczek botwinki 
  • 1 bardzo mała biała cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • 150 ml bulionu warzywnego 
  • 4 łyżki śmietany 12% 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

ZIEMNIAKI

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
  2. Młode ziemniaki umyj i pokrój w łódeczki.
  3. Oliwę wymieszaj z Vegetą Natur i polej nią ziemniaki. Wymieszaj tak, żeby wszystkie pokryły się przyprawą.
  4. Wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na ok. 40 min (co jakiś czas sprawdzaj czy ziemniaki są już miękkie).

RYBA

  1. Polędwice z dorsza umyj, osusz.
  2. Rybę posyp z obu stron Vegetą Natur do ryb.
  3. Kiedy ziemniaki będą już mięknąć połóż na wierzchu rybę, a na niej masło.
  4. Piecz 20 min.

BOTWINKA

  1. Botwinkę dokładnie umyj, a buraczki obierz.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Buraczki pokrój w kostkę, posiekaj łodygi i liście.
  4. Na patelni rozgrzej masło.
  5. Podsmaż cebulę przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone buraczki. Wymieszaj i smaż 2 min.
  6. Dodaj bulion i zagotuj.
  7. Dodaj łodygi i liście i gotuj przez 2 minuty.
  8. Śmietanę wymieszaj z gotującą się botwinką.
  9. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. . Na talerz wyłóż botwinkę, na nią połóż upieczonego dorsza i ziemniaczki.

Wskazówki

Jeżeli masz botwinkę z bardzo małymi buraczkami to użyj cały pęczek. Ja akurat kupiłam z wyjątkowo dużymi burakami, więc zużyłam tylko jeden burak i jego łodygi i liście – taka ilość spokojnie wystarczy na 2 osoby.


Przepisy inspirowane naturą

Podziel się swoimi myślami