WIOSENNA ODSŁONA DORSZA
WIOSENNA ODSŁONA DORSZA21 maja 2020
Przyszła wiosna i w warzywniakach pojawiły się cudowne, majowe dary, czyli moja ukochana botwinka, którą najczęściej wykorzystuję do tego chłodnika lub mojego ukochanego risotto oraz młode ziemniaki, które polubiłam dopiero w ostatnich latach.
Zawsze jak mam okazję gotować z tych produktów to chcę zachować ich naturalny smak, nie kombinować za bardzo, tylko cieszyć się tym jak same w sobie smakują, jedynie delikatnie podrasowane przyprawami. Tym razem w osiągnięciu mojego celu pomogła mi Vegeta Natur, przyprawa o której możecie dowiedzieć się więcej z ich strony www.vegeta.pl.
Składniki
RYBA
- 2 polędwice z dorsza
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki Vegeta Natur do ryb i owoców morza
ZIEMNIAKI
- 200 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki Vegeta Natur pikantna z chili
BOTWINKA
- 1 pęczek botwinki
- 1 bardzo mała biała cebula
- 1 łyżka masła
- 150 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
ZIEMNIAKI
- Piekarnik rozgrzej do 200 st.
- Młode ziemniaki umyj i pokrój w łódeczki.
- Oliwę wymieszaj z Vegetą Natur i polej nią ziemniaki. Wymieszaj tak, żeby wszystkie pokryły się przyprawą.
- Wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na ok. 40 min (co jakiś czas sprawdzaj czy ziemniaki są już miękkie).
RYBA
- Polędwice z dorsza umyj, osusz.
- Rybę posyp z obu stron Vegetą Natur do ryb.
- Kiedy ziemniaki będą już mięknąć połóż na wierzchu rybę, a na niej masło.
- Piecz 20 min.
BOTWINKA
- Botwinkę dokładnie umyj, a buraczki obierz.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Buraczki pokrój w kostkę, posiekaj łodygi i liście.
- Na patelni rozgrzej masło.
- Podsmaż cebulę przez kilka minut, następnie dodaj pokrojone buraczki. Wymieszaj i smaż 2 min.
- Dodaj bulion i zagotuj.
- Dodaj łodygi i liście i gotuj przez 2 minuty.
- Śmietanę wymieszaj z gotującą się botwinką.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- . Na talerz wyłóż botwinkę, na nią połóż upieczonego dorsza i ziemniaczki.