WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
PrintKuchnia:  

Sezon szparagowy oficjalnie otwarty! Nie mogłam się go doczekać przez całą zimę!

Uwielbiam szparagi i to w każdej postaci, więc przez kolejne tygodnie możecie spodziewać się conajmniej kilku przepisów, w których one wystąpią:)

Dzisiaj prosty, szybki w przygotowaniu, wiosenny lunch, który z pewnością przypadnie Wam do gustu, jeżeli chociaż w połowie tak bardzo jak ja lubicie szparagi!

Składniki

 2 porcje
  • 4 garści roszponki 
  • 12  pomidorków koktailowych 
  • 8  zielonych szparagów 
  • 1  dymka 
  • 1/2 szklanki kaszy kus kus 
  • 1 szklanka wody 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Szparagi umyj, odłam twarde końce i gotuj 7 min. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Kus kus zalej wodą i gotuj do momentu aż wchłonie całą wodę. Przemieszaj widelcem i odstaw.
  3. Pomidorki pokrój na ćwiartki.
  4. Dymkę drobno posiekaj.
  5. Roszponkę umyj, osusz i włóż do miski.
  6. Dodaj kus kus, pomidorki, dymkę i pokrojone szparagi.
  7. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  8. Oliwę, czosnek i sok z cytryny wymieszaj.
  9. Zalej sałatkę sosem i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki

Jeżeli nie macie lub nie lubicie roszponki polecam wymienić ją na szpinak, albo mieszankę sałat.

Zamiast kaszy kus kus możecie użyć komosy ryżowej lub innej kaszy, którą akurat macie w domu.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com