WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
WIOSENNA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI10 kwietnia 2018
Sezon szparagowy oficjalnie otwarty! Nie mogłam się go doczekać przez całą zimę!
Uwielbiam szparagi i to w każdej postaci, więc przez kolejne tygodnie możecie spodziewać się conajmniej kilku przepisów, w których one wystąpią:)
Dzisiaj prosty, szybki w przygotowaniu, wiosenny lunch, który z pewnością przypadnie Wam do gustu, jeżeli chociaż w połowie tak bardzo jak ja lubicie szparagi!
Składniki
2 porcje
- 4 garści roszponki
- 12 pomidorków koktailowych
- 8 zielonych szparagów
- 1 dymka
- 1/2 szklanki kaszy kus kus
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szparagi umyj, odłam twarde końce i gotuj 7 min. Odstaw do ostygnięcia.
- Kus kus zalej wodą i gotuj do momentu aż wchłonie całą wodę. Przemieszaj widelcem i odstaw.
- Pomidorki pokrój na ćwiartki.
- Dymkę drobno posiekaj.
- Roszponkę umyj, osusz i włóż do miski.
- Dodaj kus kus, pomidorki, dymkę i pokrojone szparagi.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Oliwę, czosnek i sok z cytryny wymieszaj.
- Zalej sałatkę sosem i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki
Jeżeli nie macie lub nie lubicie roszponki polecam wymienić ją na szpinak, albo mieszankę sałat.
Zamiast kaszy kus kus możecie użyć komosy ryżowej lub innej kaszy, którą akurat macie w domu.