WRAP MUAY THAI
WRAP MUAY THAI22 marca 2018
Składniki
3 porcje
- 200 g piersi kurczaka
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 zielona papryczka
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka prażonego sezamu
- sos Sambal Olek (ilość wg preferencji)
- 1 garść świeżej mięty
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 średni zielony ogórek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3 tortille
Sposób przygotowania
SALSA
- Miąższ awokado włóż do blendera.
- Dodaj miętę i kolendrę.
- Dodaj 1 łyżkę soku z limonki.
- Dodaj 1 łyżkę prażonego sezamu i 1 łyżkę oleju sezamowego.
- Blenduj do uzyskania gladkiej masy.
KURCZAK
- Pierś kurczaka oczyść i delikatnie natnij.
- Mięso natrzyj łyżką soku z limonki.
- Podsmaż na patelni, pod przykryciem na łyżce oleju sezamowego, po 4 min na każdą stronę.
WRAP
- Ogórek pokrój na cienkie plasterki.
- Ostudzone mięso pokrój w drobne paski.
- Papryczkę pokrój w cienkie plasterki.
- Tortille podgrzej na patelni, na średnim ogniu, po 2 min z każdej strony.
- Na środku placka ułóż mięso, obok rozsmaruj salsę.
- Ogórek i papryczkę ułóż na wierzchu.
- Posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem.
- Dodaj łyżeczkę sosu Sambal Olek, lub dwie, jeżeli naprawdę lubisz pikantne jedzenie.
Wskazówki
Zwiniętego wrapa możecie dodatkowo podgrzać w opiekaczu do kanapek, jeżeli wolicie zjeść go na ciepło.
W wersji vege możecie zastąpić kurczaka przez np. tofu.