WRAP MUAY THAI

WRAP MUAY THAI

Składniki

 3 porcje
  • 200 g piersi kurczaka 
  • 1  dojrzałe awokado 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 1  zielona papryczka 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 1 łyżka prażonego sezamu 
  •   sos Sambal Olek  (ilość wg preferencji)
  • 1 garść  świeżej mięty 
  • 1 garść świeżej kolendry 
  • 1 średni zielony ogórek 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 3  tortille 

Sposób przygotowania

SALSA

  1. Miąższ awokado włóż do blendera.
  2. Dodaj miętę i kolendrę.
  3. Dodaj 1 łyżkę soku z limonki.
  4. Dodaj 1 łyżkę prażonego sezamu i 1 łyżkę oleju sezamowego.
  5. Blenduj do uzyskania gladkiej masy.

KURCZAK

  1. Pierś kurczaka oczyść i delikatnie natnij.
  2. Mięso natrzyj łyżką soku z limonki.
  3. Podsmaż na patelni, pod przykryciem na łyżce oleju sezamowego, po 4 min na każdą stronę.

WRAP

  1. Ogórek pokrój na cienkie plasterki.
  2. Ostudzone mięso pokrój w drobne paski.
  3. Papryczkę pokrój w cienkie plasterki.
  4. Tortille podgrzej na patelni, na średnim ogniu, po 2 min z każdej strony.
  5. Na środku placka ułóż mięso, obok rozsmaruj salsę.
  6. Ogórek i papryczkę ułóż na wierzchu.
  7. Posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem.
  8. Dodaj łyżeczkę sosu Sambal Olek, lub dwie, jeżeli naprawdę lubisz pikantne jedzenie.

Wskazówki

Zwiniętego wrapa możecie dodatkowo podgrzać w opiekaczu do kanapek, jeżeli wolicie zjeść go na ciepło.

W wersji vege możecie zastąpić kurczaka przez np. tofu.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.