WRAP Z HALLOUMI

WRAP Z HALLOUMI

Wrap jest świetnym pomysłem na lunch! Tortille z tego przepisu możemy przygotować sobie nieco wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe placki), a resztę dania przygotować na bieżąco. Zajmuje to ok. 15 min a mamy naprawdę wypasiony, wegetariański posiłek.

Zachęcam też do modyfikowania składników - większość resztek z lodówki się tutaj sprawdzi i dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia!  🙂

Składniki

 2 porcje
  • 2  tortille (kliknij, żeby zobaczyć przepis)
  • 40 g kaszy quinoa 
  • 100 g jogurtu greckiego 
  • ok. 4 łyżki sosu Sriracha 
  • 4  liście sałaty 
  • 10  pomidorków koktajlowych 
  • 1  dojrzałe awokado 
  • 225 g sera halloumi 
  •   listki bazylii 

Sposób przygotowania

  1. Kaszę quinoa ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Odstaw.
  2. Jogurt grecki wymieszaj z sosem Sriracha. Odstaw.
  3. Liście sałaty umyj i osusz.
  4. Pomidorki przekrój na połówki.
  5. Awokado pokrój w paski.
  6. Ser halloumi pokrój na kawałki.
  7. Ser halloumi połóż na suchej patelni. Podgrzewaj kilka minut na średnim ogniu, aż ser puści dużo wody. Następnie zwiększ ogień, a jak woda odparuje to przypiecz ser z każdej strony. Odstaw.
  8. Tortillę podgrzej na patelni z każdej strony, a następnie przełóż na talerz i posmaruj sosem.
  9. Na placek wyłóż sałatę, awokado, kaszę quinoa, pomidorki, bazylię i ser halloumi. Następnie zawiń placek* (patrz wskazówki).
  10. . Zwinięty wrap przełóż do opiekacza na 3-4 minuty. Podawaj od razu.

Wskazówki

Ja zawijam wrap w ten sposób: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-fold-a-wrap-step-by-step-article

Jeżeli nie lubisz nawet delikatnie pikantnych rzeczy, możesz pominąć sos Sriracha i zastąpić go np. ulubionymi ziołami.

Zostaw komentarz