WRAP Z HALLOUMI
WRAP Z HALLOUMI19 stycznia 2021
PrintKuchnia: Wegetariańska
Wrap jest świetnym pomysłem na lunch! Tortille z tego przepisu możemy przygotować sobie nieco wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe placki), a resztę dania przygotować na bieżąco. Zajmuje to ok. 15 min a mamy naprawdę wypasiony, wegetariański posiłek.
Zachęcam też do modyfikowania składników - większość resztek z lodówki się tutaj sprawdzi i dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia! 🙂
Składniki
2 porcje
- 2 tortille (kliknij, żeby zobaczyć przepis)
- 40 g kaszy quinoa
- 100 g jogurtu greckiego
- ok. 4 łyżki sosu Sriracha
- 4 liście sałaty
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- 225 g sera halloumi
- listki bazylii
Sposób przygotowania
- Kaszę quinoa ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Odstaw.
- Jogurt grecki wymieszaj z sosem Sriracha. Odstaw.
- Liście sałaty umyj i osusz.
- Pomidorki przekrój na połówki.
- Awokado pokrój w paski.
- Ser halloumi pokrój na kawałki.
- Ser halloumi połóż na suchej patelni. Podgrzewaj kilka minut na średnim ogniu, aż ser puści dużo wody. Następnie zwiększ ogień, a jak woda odparuje to przypiecz ser z każdej strony. Odstaw.
- Tortillę podgrzej na patelni z każdej strony, a następnie przełóż na talerz i posmaruj sosem.
- Na placek wyłóż sałatę, awokado, kaszę quinoa, pomidorki, bazylię i ser halloumi. Następnie zawiń placek* (patrz wskazówki).
- . Zwinięty wrap przełóż do opiekacza na 3-4 minuty. Podawaj od razu.
Wskazówki
Ja zawijam wrap w ten sposób: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-fold-a-wrap-step-by-step-article
Jeżeli nie lubisz nawet delikatnie pikantnych rzeczy, możesz pominąć sos Sriracha i zastąpić go np. ulubionymi ziołami.