WSPOMNIENIE ŚWIĄT – TORT PIERNIKOWY

WSPOMNIENIE ŚWIĄT – TORT PIERNIKOWY

Dzisiaj postanowiłam opublikować przepis na ciasto, które cieszyło się ogromnym powodzeniem podczas świąt w mojej rodzinie.

Pierwszy raz robiłam tort piernikowy i byłam ciekawa co z tego wyjdzie. Ale zdecydowanie się nie zawiodłam. Biszkopt wyszedł mi bardzo puszysty, a smak piernika i mascarpone idealnie się zgrał. 

Także serdecznie polecam go jako wspomnienie świąt, lub jako inspirację na te przyszłoroczne 🙂

Składniki

 12 porcji
  • 420 g mąki pszennej 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 260 g drobnego brązowego cukru 
  • 5 łyżek przyprawy do piernika 
  • 2 łyżki kakao 
  • 150 ml mleka 3,2% 
  • 3 łyżki melasy z winogron 
  • 225 ml oleju rzepakowego 
  • 300 ml maślanki 
  • 3  jajka  rozmiar L
  • kilka łyżek białego rumu 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 500 ml śmietany 36%  schłodzonej
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • kilka łyżek powideł śliwkowych 
  •   pierniki do dekoracji 

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej mleko i melasę winogronową.
  2. Podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
  3. Odstaw.
  4. Do miski wlej: maślankę, jajka, olej, 2 łyżki rumu. Wszystko to zmiksuj.
  5. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, kakao i cukrem brązowym.
  6. Zmiksowane mokre składniki połącz z ostudzonym mlekiem z melasą.
  7. Następnie mokre składniki połącz z suchymi za pomocą szpatułki.
  8. Piekarnik nagrzej na 160 stopni.
  9. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia.
  10. . 1/3 ciasta wlej do foremki. Chyba, że posiadasz bardzo wysoką formę, to możesz piec całą masę razem - ale ona znacząco urośnie, więc ostrożnie !
  11. . Piecz przez ok. 35-45 min , do suchego patyczka.
  12. . Studź najpierw w uchylonym piekarniku, wyjmij i ostudź do końca.
  13. . Jak już będziesz mieć 3 blaty, przygotuj krem.
  14. . Mascarpone, 300 ml śmietany 36%, cynamon i 2 łyżki cukru pudru ubij na sztywną masę. Składniki powinny być bardzo zimne.
  15. . Pierwszy blat nasącz rumem i konfiturą śliwkową.
  16. . Posmaruj go równo masą z mascarpone.
  17. . Następnie połóż drugi blat i powtórz procedurę.
  18. . Później połóż trzeci blat i nasącz go tak jak poprzednie rumem.
  19. . Resztę śmietany (200ml) ubij z 2 łyżkami cukru pudru.
  20. . Przykryj ostatni blat warstwą ubitej śmietany.
  21. . Możesz udekorować tort pierniczkami, albo w dowolny inny sposób.

Wskazówki

Biszkopt warto przygotować dzień wcześniej i owinąć szczelnie folią aluminiową.

Sam tort najlepiej przekładać krótko przed podaniem, ponieważ jak stoi dłużej w lodówce to masa lekko żółknie.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.