WSPOMNIENIE ŚWIĄT – TORT PIERNIKOWY
WSPOMNIENIE ŚWIĄT – TORT PIERNIKOWY31 grudnia 2017
Dzisiaj postanowiłam opublikować przepis na ciasto, które cieszyło się ogromnym powodzeniem podczas świąt w mojej rodzinie.
Pierwszy raz robiłam tort piernikowy i byłam ciekawa co z tego wyjdzie. Ale zdecydowanie się nie zawiodłam. Biszkopt wyszedł mi bardzo puszysty, a smak piernika i mascarpone idealnie się zgrał.
Także serdecznie polecam go jako wspomnienie świąt, lub jako inspirację na te przyszłoroczne 🙂
Składniki
12 porcji
- 420 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 260 g drobnego brązowego cukru
- 5 łyżek przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 150 ml mleka 3,2%
- 3 łyżki melasy z winogron
- 225 ml oleju rzepakowego
- 300 ml maślanki
- 3 jajka rozmiar L
- kilka łyżek białego rumu
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 36% schłodzonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek powideł śliwkowych
- pierniki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej mleko i melasę winogronową.
- Podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
- Odstaw.
- Do miski wlej: maślankę, jajka, olej, 2 łyżki rumu. Wszystko to zmiksuj.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, kakao i cukrem brązowym.
- Zmiksowane mokre składniki połącz z ostudzonym mlekiem z melasą.
- Następnie mokre składniki połącz z suchymi za pomocą szpatułki.
- Piekarnik nagrzej na 160 stopni.
- Formę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem, na dno wyłóż papier do pieczenia.
- . 1/3 ciasta wlej do foremki. Chyba, że posiadasz bardzo wysoką formę, to możesz piec całą masę razem - ale ona znacząco urośnie, więc ostrożnie !
- . Piecz przez ok. 35-45 min , do suchego patyczka.
- . Studź najpierw w uchylonym piekarniku, wyjmij i ostudź do końca.
- . Jak już będziesz mieć 3 blaty, przygotuj krem.
- . Mascarpone, 300 ml śmietany 36%, cynamon i 2 łyżki cukru pudru ubij na sztywną masę. Składniki powinny być bardzo zimne.
- . Pierwszy blat nasącz rumem i konfiturą śliwkową.
- . Posmaruj go równo masą z mascarpone.
- . Następnie połóż drugi blat i powtórz procedurę.
- . Później połóż trzeci blat i nasącz go tak jak poprzednie rumem.
- . Resztę śmietany (200ml) ubij z 2 łyżkami cukru pudru.
- . Przykryj ostatni blat warstwą ubitej śmietany.
- . Możesz udekorować tort pierniczkami, albo w dowolny inny sposób.
Wskazówki
Biszkopt warto przygotować dzień wcześniej i owinąć szczelnie folią aluminiową.
Sam tort najlepiej przekładać krótko przed podaniem, ponieważ jak stoi dłużej w lodówce to masa lekko żółknie.