ZAPIEKANKA MAKARONOWA

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Czasem tak się zdarza, że coś w kuchni pójdzie nie tak... to danie powstało właśnie w takim momencie. Miały być nadziewane makaronowe muszle, jednak plan nie wypalił, więc trzeba było zmienić koncepcję na szybko. Nie zakładałam, że wyjdzie z tego coś pysznego, po prostu potrzebowałam zjeść kolację i nie chciałam zmarnować przygotowanych wcześniej składników. Więc... pomieszałam ze sobą to co miałam w domu, zapiekłam i powstała pyszna, ale naprawdę zaskakująco smaczna, zapiekanka makaronowa! Jest to danie, z którym spokojnie można eksperymentować, zależnie od tego co znajduje się w Waszej lodówce i czego chcecie się pozbyć 🙂 

Składniki

 4 porcje
  • 250 g makaronu (ja użyłam dużych muszli) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1  mała cebula 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 250 g świeżego szpinaku 
  • 250 g sera ricotta 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 50 g sera wędzonego (u mnie rolada) 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulkę drobno posiekaj.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. W garnku/na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż chwilę.
  5. Dodaj szpinak, posól, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż szpinak zwiędnie.
  6. Wymieszaj i odparuj wodę.
  7. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj.
  8. Dodaj ricottę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  9. Dodaj ugotowany makaron.
  10. . Piekarnik rozgrzej do 180 st.
  11. . Ser wędzony zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  12. . Makaron z sosem przełóż do małego naczynia żaroodpornego.
  13. . Posyp potartym serem.
  14. . Piecz 10-15 min.

Wskazówki

Zamiast makaronu w kształcie muszli możesz użyć np. penne, fusilli, albo innego który lubicie lub zalega Wam w szafce.

Jeżeli nie masz dużo czasu możesz zjeść makaron z sosem, nie musisz robić z niego zapiekanki 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com