ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Czasem tak się zdarza, że coś w kuchni pójdzie nie tak... to danie powstało właśnie w takim momencie. Miały być nadziewane makaronowe muszle, jednak plan nie wypalił, więc trzeba było zmienić koncepcję na szybko. Nie zakładałam, że wyjdzie z tego coś pysznego, po prostu potrzebowałam zjeść kolację i nie chciałam zmarnować przygotowanych wcześniej składników. Więc... pomieszałam ze sobą to co miałam w domu, zapiekłam i powstała pyszna, ale naprawdę zaskakująco smaczna, zapiekanka makaronowa! Jest to danie, z którym spokojnie można eksperymentować, zależnie od tego co znajduje się w Waszej lodówce i czego chcecie się pozbyć 🙂
Składniki
- 250 g makaronu (ja użyłam dużych muszli)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 50 g sera wędzonego (u mnie rolada)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- Cebulkę drobno posiekaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku/na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż chwilę.
- Dodaj szpinak, posól, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż szpinak zwiędnie.
- Wymieszaj i odparuj wodę.
- Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj.
- Dodaj ricottę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj ugotowany makaron.
- . Piekarnik rozgrzej do 180 st.
- . Ser wędzony zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- . Makaron z sosem przełóż do małego naczynia żaroodpornego.
- . Posyp potartym serem.
- . Piecz 10-15 min.
Wskazówki
Zamiast makaronu w kształcie muszli możesz użyć np. penne, fusilli, albo innego który lubicie lub zalega Wam w szafce.
Jeżeli nie masz dużo czasu możesz zjeść makaron z sosem, nie musisz robić z niego zapiekanki 🙂