SZPINAKOWE KLUSECZKI
SZPINAKOWE KLUSECZKI13 listopada 2017
Pyszne, łatwe w przygotowaniu kluseczki ze szpinakiem.
Świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu i marnują się w lodówce.
Sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięsa czy ryby, ale również jedzone same lub lekko przysypane parmezanem.
Składniki
8 Porcji
- 1 kg ziemniaków
- 400 g świeżego szpinaku
- ok.450 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i dokładnie ubij. Ostudź. Tutaj najlepiej sprawdzą się ziemniaki z poprzedniego dnia, wtedy użyjesz znacznie mniej mąki.
- Szpinak wysyp na suchą patelnię, dodaj troszkę soli, przykryj i poczekaj aż zwiędnie. Zdejmij przykrycie, odparuj wodę. Zostaw do ostudzenia.
- Ostudzony szpinak odsącz z pozostałej wody i zblenduj.
- W dużej misce (np. miksera planetarnego) umieść ziemniaki, szpinak, mąkę ziemniaczaną, ok. 200 g mąki pszennej, sól i pieprz. Zagniataj ciasto rękami lub mikserem.
- Powoli dosypuj pozostałą mąkę pszenną, aż do uzyskania ciasta jak na leniwe. Ma się nie kleić do dłoni, być sprężyste i gładkie. Możliwe, że nie trzeba będzie wykorzystać całej mąki, wszystko zależy od ziemniaków.
- Ciasto podziel na kilka części, z każdej zrób wałek i połóż na blacie podsypanym mąką. Potnij na małe kawałki o wybranym kształcie - mogą być takie jak leniwe, albo, tak jak u mnie, kulki.
- Osoloną wodę zagotuj w garnku, dodaj łyżkę oleju i wrzuć kluseczki. Poczekaj aż wypłyną na powierzchnię i odcedź.
- Przepłucz je szybko zimną wodą, żeby się nie kleiły, jeśli chcesz je np. przechować w lodówce przez noc. Jeżeli chcesz podawać od razu to możesz ominąć ten krok.
Wskazówki
Podawaj jako dodatek do mięsa lub ryby (tak jak w tym przepisie) lub lekko posypane parmezanem.