SZPINAKOWE KLUSECZKI

SZPINAKOWE KLUSECZKI

Pyszne, łatwe w przygotowaniu kluseczki ze szpinakiem.

Świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu i marnują się w lodówce.

Sprawdzą się idealnie jako dodatek do mięsa czy ryby, ale również jedzone same lub lekko przysypane parmezanem.

Składniki

 8 Porcji
  • 1 kg  ziemniaków 
  • 400 g świeżego szpinaku 
  • ok.450 g mąki pszennej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  •   sól 
  •   pieprz 
  •  łyżka oleju 

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i dokładnie ubij. Ostudź. Tutaj najlepiej sprawdzą się ziemniaki z poprzedniego dnia, wtedy użyjesz znacznie mniej mąki.
  2. Szpinak wysyp na suchą patelnię, dodaj troszkę soli, przykryj i poczekaj aż zwiędnie. Zdejmij przykrycie, odparuj wodę. Zostaw do ostudzenia.
  3. Ostudzony szpinak odsącz z pozostałej wody i zblenduj.
  4. W dużej misce (np. miksera planetarnego) umieść ziemniaki, szpinak, mąkę ziemniaczaną, ok. 200 g mąki pszennej, sól i pieprz. Zagniataj ciasto rękami lub mikserem.
  5. Powoli dosypuj pozostałą mąkę pszenną, aż do uzyskania ciasta jak na leniwe. Ma się nie kleić do dłoni, być sprężyste i gładkie. Możliwe, że nie trzeba będzie wykorzystać całej mąki, wszystko zależy od ziemniaków.
  6. Ciasto podziel na kilka części, z każdej zrób wałek i połóż na blacie podsypanym mąką. Potnij na małe kawałki o wybranym kształcie - mogą być takie jak leniwe, albo, tak jak u mnie, kulki.
  7. Osoloną wodę zagotuj w garnku, dodaj łyżkę oleju i wrzuć kluseczki. Poczekaj aż wypłyną na powierzchnię i odcedź.
  8. Przepłucz je szybko zimną wodą, żeby się nie kleiły, jeśli chcesz je np. przechować w lodówce przez noc. Jeżeli chcesz podawać od razu to możesz ominąć ten krok.

Wskazówki

Podawaj jako dodatek do mięsa lub ryby (tak jak w tym przepisie) lub lekko posypane parmezanem.

 

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com