SAŁATKA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM
SAŁATKA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM16 lutego 2018
Ostatnio staram się kupować głównie warzywa i owoce sezonowe.
Teraz mamy luty i w programie są BURAKI!
Uwielbiam ich smak w każdej postaci, burak jest moim (prawie) ulubionym warzywem - od zawsze konkuruje z pomidorem!
Tym razem przedstawiam Wam sałatkę, w której dominującym słodkim smakiem jest burak, a przełamuje go ser kozi 🙂
Składniki
4 porcje
- 5 średnich buraków
- 100 g rukoli
- 100 g koziego sera (do pokruszenia)
- kiełki lucerny
- 6 łyżek orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej na 220 st.
- Buraki umyj, obierz, posól, popieprz i owiń folią aluminiową - każdy burak osobno.
- Piecz ok. 1 h, do miękkości. Sprawdzaj co jakiś czas czy już wystarczająco zmiękł.
- Orzechy włoskie posiekaj.
- Rukolę umyj, osusz.
- Ser kozi pokrusz.
- Oliwę, miód i sok z cytryny wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Upieczone buraki ostudź. Następnie pokrój w półksiężyce.
- Do miski włóż : rukolę, buraki, ser kozi i kiełki lucerny. Posyp pokruszonymi orzechami i polej sosem.
Wskazówki
Świetnie sprawdzi się jako lunch zabrany w pudełku do pracy czy szkoły.