SOK ANANAS / SZPINAK / JABŁKO
ANANAS ma właściwości odchudzające dzięki bromelainie, która przyśpiesza przemianę materii. Bromelina ma także właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Ananas jest także źródłem pektyn - błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas.
SZPINAK zawiera ogromną ilość żelaza, jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.
OGÓREK jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka. Ponadto zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień. Poza tym działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn.
JABŁKA są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i pektyny, które są bardzo ważne dla zdrowia jelit i pomagają pozbywać się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Warto jest nie obierać jabłek, gdyż to właśnie w skórce kryje się najwięcej cennych wartości.
CYTRYNA jest źródłem wielu witamin, w tym tych z grupy B i E. Jest też skarbnicą beta-karotenu, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Co ważne, pobudza ona wydzielanie śliny, wraz z którym rośnie produkcja enzymów trawiennych, które pobudzają procesy trawienne, a w efekcie sprzyjają odchudzaniu.
IMBIR - jest bogaty w substancje o działaniu przeciwutleniającym. Stosuje się go w przypadku wielu schorzeń, np. przy bólach brzucha, kolce, niestrawności, utracie apetytu lub mdłościach.
Składniki
- pół ananasa
- 200 g szpinaku
- 2 jabłka
- 1 ogórek
- 1 cytryna
- kawałek imbiru wielkości kciuka
Sposób przygotowania
- Ananasa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłka i ogórka umyj , nie obieraj.
- Szpinak umyj.
- Cytrynę obierz.
- Wszystkie składniki włóż do wyciskarki wolnoobrotowej i zrób sok.
Wskazówki
Najlepiej nie obieraj jabłek i ogórka, ich skórki są bardzo wartościowe.