SZPARAGI OWIJANE CUKINIĄ

SZPARAGI OWIJANE CUKINIĄ
PrintKuchnia:  

Ciąg dalszy dań sezonowych ze szparagami w roli głównej! Tym razem najprostszy z możliwych przepisów, wystarczy cukinia, szparagi i kilka składników do marynaty. 15 minut marynowania, 6 min w piekarniku i pyszna przystawka, lub dodatek do dania głównego gotowy 🙂

Składniki

 1 pęczek szparagów
  • 1 pęczek zielonych szparagów 
  • 1 duża cukinia 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka pasty wasabi 
  •   skórka starta z połowy limonki 
  • 2 łyżki soku z limonki 
  •   sól 
  •   pieprz 
  •   płatki chili 

Sposób przygotowania

  1. Cukinię obierz za pomocą obieraczki do warzyw, najlepiej obieraj ją po kolei z każdej strony, żeby mieć jak najszersze, równe i długie plastry. Nie obieraj miękkiego środka.
  2. Sos sojowy, sok z limonki, skórkę z limonki, pastę wasabi i oliwę wymieszaj.
  3. Plastry obranej cukinii włóż do miski i zalej marynatą. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, tak żeby wszystkie plastry pokryły się marynatą. Odstaw na 20 min.
  4. Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki.
  5. Piekarnik rozgrzej do 185 st.
  6. Szparagi owijaj od dołu cukinią.
  7. Ułóż je na blasze do pieczenia.
  8. Posyp solą i świeżo mielonym pieprzem.
  9. Piecz 6 min.
  10. . Wyjmij i posyp płatkami chili.

Wskazówki

Jeżeli macie bardzo grube szparagi możecie potrzymać je ok. 2 min dłużej w piekarniku.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com