ŚNIADANIOWE TOSTY Z ŁOSOSIEM
ŚNIADANIOWE TOSTY Z ŁOSOSIEM8 listopada 2020
Od kilku tygodni jest to nasze ulubione, niedzielne śniadanie. Podczas weekendowego pobytu w Białymstoku mieliśmy okazję zjeść coś podobnego w jednej z miejscowych śniadaniowni, no i muszę przyznać, że byliśmy zachwyceni! Od razu wiedzieliśmy, że musimy spróbować odtworzyć to danie w domu i po 3 podejściach w końcu udało nam się stworzyć coś podobnego i zdecydowanie przepysznego.
Wiadomo, że w tygodniu nie każdy ma czas i ochotę na przygotowywanie takiego śniadania i brudzenie 3 garnków, więc polecam Wam je na leniwy, niedzielny poranek. Po takim posiłku będziecie nie tylko zadowoleni i najedzeni, ale także w pełni sił na długi spacer np. po parku 🙂
Składniki
4 porcje
BESZAMEL
- 120 ml mleka
- 10 g masła
- 10 g mąki
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
TOST
- 8 kromek chleba tostowego
- 8 plastrów sera cheddar
- 150 g wędzonego łososia
- 4 jajka
- szczypiorek
Sposób przygotowania
BESZAMEL
- Do rondelka wlej mleko, podgrzej.
- Do ciepłego mleka dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści.
- Stopniowo dodawaj mąkę i przyprawy nieustannie mieszając.
- Jak wszystkie składniki się połączą zwiększ moc palnika i mieszaj do momentu, aż beszamel zgęstnieje.
TOST
- Przygotuj opiekacz kanapkowy, a jeżeli nie masz to może być zwykła patelnia.
- Na kromkę chleba tostowego połóż plaster cheddara i włóż do opiekacza. Grilluj ok. 3 min - do roztopienia sera.
- W między czasie zrób jajka sadzone.
- Na roztopiony ser wyłóż 1 łyżkę beszamelu, następnie połóż plaster łososia i przykryj kolejną kromką chleba z cheddarem.
- Na wierzch połóż jajko sadzone i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki
Ja korzystam dokładnie z tego opiekacza z płytą grillową i sprawdza się idealnie.