BOWL Z OPIEKANYM TUŃCZYKIEM

BOWL Z OPIEKANYM TUŃCZYKIEM
PrintKuchnia:  

Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję inspirowaną moimi wyjazdami do Japonii. Bowle, tak jak już kiedyś pisałam, są tam podawane od śniadania do kolacji, a nawet przez całą dobę. Przed wieloma barami stoją automaty (!!), w których zamawia się właśnie takie "miski". Wystarczy kliknąć guzik pod zdjęciem dania, które nam się podoba, zapłacić kilkaset jenów, a automat wydrukuje nam mały kwitek, z którym wchodzimy do baru. Do takiej miski zawsze częstują zieloną herbatą (matcha) - często na zimno i gorącą zupą miso. 

A z racji tego, że do Japonii całkiem daleko, to możecie sami stworzyć danie inspirowane Krajem Kwitnącej Wiśni i poczuć Azję u siebie w domu 🙂 Zapewniam, że pomimo nietypowo brzmiących składników, są one zdecydowanie łatwo dostępne - szczególnie online!

Składniki

 4 porcje

MARYNATA DO TUŃCZYKA

  • 80 ml  sosu sojowego 
  • 60 ml mirin 
  • 2 łyżki sake 
  • 1 łyżeczka syropu z agawy 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru 
  • 300-400 g polędwicy z tuńczyka 

DODATKI DO BOWL'A

  • 2  dojrzałe awokado hass 
  • 200 g żółtej rzepy 
  • garść  sałatki z glonów morskich (goma wakame) 
  • 300 g ryżu jaśminowego 
  •   marynowany różowy imbir 
  •   biały sezam 
  • 1 łyżka oleju sezamowego do smażenia tuńczyka 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą.
  2. Polędwicę pokrój na 4 steaki.
  3. Włóż steaki do marynaty, tak aby je przykryła.
  4. Zawiń naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  5. W między czasie przygotuj resztę składników.
  6. Przed smażeniem wyjmij steaki żeby się nieco ogrzały (nie nakładaj zimnych steaków prosto z lodówki na gorący tłuszcz).
  7. Marynatę zlej do garnka i podgrzewaj mieszając aż zgęstnieje. Odstaw na bok.
  8. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, połóż steaki i smaż z każdej strony po ok. 2 min (zależy od tego, czy lubisz krwisty środek - ale zapewniam, w tym daniu to konieczne, żeby osiągnąć pełnię smaku)
  9. Pokrój steaki w paski, polej dodatkowo sosem i posyp ziarnami sezamu.

Wskazówki

  1. ogrzej nieco rybę w temperaturze pokojowej przed smażeniem.
  2. krwisty smakuje dużo lepiej! ale możesz go dłużej trzymać na patelni, jeżeli nie lubisz surowego środka – tylko wtedy to już nie będzie to samo danie.
  3. warto spróbować tego tuńczyka w wersji np. z samym ryżem, nie musi on być w postaci bowl’a.
  4. tuńczyka można zamienić na łososia, ale to też nie będzie to samo.
  5. wszystkie składniki znajdziecie w sklepach typu kuchnie świata, albo w internetowym sklepie z orientalną żywnością.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.