CIASTO DROŻDŻOWE Z CZEREŚNIAMI

CIASTO DROŻDŻOWE Z CZEREŚNIAMI

Sezon na najpyszniejsze owoce w pełni, więc trzeba z niego korzystać!

Ostatnio koleżanka przywiozła mi bardzo dużo słodkich, dojrzałych czereśni, więc trzeba było je jak najszybciej wykorzystać. Pierwsze pół kilograma zjadłam prosto z siateczki 🙂 ale nadal zostało mi ich sporo, więc przerobiłam je na uwielbiane przez moją mamę ciasto drożdżowe! Jest z nim bardzo mało roboty (bo użyłam suchych drożdży), także 15 min i macie gotowe do wyrośnięcia ciasto i tym samym 2 godziny na odpoczynek, a później tylko posypać owocami i hop do pieca 🙂 Następnie, najlepiej póki ciepłe, podzielcie się nim z bliskimi, tak jak ja uczyniłam to przynosząc je mojej mamie 🙂

Składniki

 1 mała blacha (16 cm)
  • 30 g rozpuszczonego masła  +trochę masła do posmarowania blachy
  • 75 ml mleka 
  • ok. 160 g mąki pszennej 
  • 4 g drożdży instant 
  • 30 g cukru pudru 
  •   szczypta soli 
  • 1  jajko 
  • garść  czereśni 

Warning: A non-numeric value encountered in /home/grzelix/ftp/wp-content/plugins/recipepress-reloaded/public/rpr_template_tags.php on line 1797

Warning: A non-numeric value encountered in /home/grzelix/ftp/wp-content/plugins/recipepress-reloaded/public/rpr_template_tags.php on line 1797

Warning: A non-numeric value encountered in /home/grzelix/ftp/wp-content/plugins/recipepress-reloaded/public/rpr_template_tags.php on line 1797

Sposób przygotowania

  1. Masło rozpuść w rondelku.
  2. Mleko podgrzej, powinno być w takiej temperaturze, żeby nie parzyło przy włożeniu do środka palca.
  3. Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier puder. Wymieszaj.
  4. Dodaj jajko, rozpuszczone masło i ciepłe mleko.
  5. Zagniataj ciasto ręką lub hakiem miksera planetarnego do uzyskania jednolitego, lekko klejącego się ciasta. Jeżeli ciasto się za bardzo lepi, jest lejące to dodaj więcej mąki.
  6. Blachę wysmaruj masłem. Do środka włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Czereśnie umyj, osusz, wydryluj.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
  9. Wyrośnięte ciasto posyp pokrojonymi czereśniami.
  10. . Piecz ok 25-30 min.

Wskazówki

Czereśnie możesz zastąpić dowolnymi owocami, ja uwielbiam to ciasto drożdżowe z rabarbarem w cukrze!

Jeżeli chcesz zrobić duże ciasto, to po prostu możesz podwoić wszystkie składniki. Pamiętaj, że wtedy ciasto będzie się piekło nieco dłużej.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com