CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Jak już wiecie kocham wiosnę za rabarbar! A jak dochodzą do tego truskawki to już w ogóle jestem w niebie. Dzisiaj mam dla Was pyszne, banalnie proste ciasto, które mój chłopak określił mianem "wiejskiego ciacha", bo jego babcia w swoim domku na wsi zawsze miała gotowe właśnie takie ciasto na przyjazd wnuków - tylko to jej było duuuużo słodsze 🙂

Jak upiekłam pierwszą blachę to zniknęła natychmiast, zamiast kolacji, więc kolejnego dnia musiałam upiec nowe, żebyśmy mieli co fotografować! To chyba wystarczająca rekomendacja, żeby zatrzymać się po drodze z pracy w warzywniaku i kupić rabarbar oraz truskawki 🙂 bo resztę składników pewnie macie w kuchennej szafce.

Składniki

 1 tortownica 26 cm
  • 4  jajka (w temperaturze pokojowej) 
  • 3/4 szklanki białego cukru drobnego 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 240 g mąki pszennej 
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 400 g rabarbaru 
  •  duża garść truskawek 
  •   listki mięty 
  •   masło do wysmarowania tortownicy 

Sposób przygotowania

  1. Rabarbar i truskawki umyj i osusz. Pokrój na kawałki ok. 1 cm.
  2. Tortownicę nasmaruj masłem i przełóż papierem do pieczenia.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 st. (grzanie góra - dół, bez termoobiegu).
  4. Jajka ubij z cukrem na puszysty krem, powinno zająć to ok. 8-12 min, w zależności od mocy miksera.
  5. Dodaj olej nieustannie ubijając, a kiedy wlejesz cały miksuj jeszcze 3 min. na wysokich obrotach.
  6. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kardamonem i cynamonem.
  7. Do masy dodawaj powoli mąkę, miksując na najmniejszych obrotach, lub wmieszaj mąkę delikatnie łyżką.
  8. Ciasto przelej do tortownicy i na wierzchu rozłóż owoce, delikatnie wciskając je w masę.
  9. Piecz ok. 40 min, do suchego patyczka. Studź chwilę w uchylonym piekarniku, a później przełóż do studzenia na kratkę.
  10. . Posyp listkami mięty - naprawdę warto! Idealnie pasuje do słodkich truskawek i kwaskowatego rabarbaru 🙂

Wskazówki

Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta możesz dodać więcej cukru. Ja wolę wersje mało słodką, a samą słodycz czerpać z letnich truskawek 🙂

Podziel się swoimi myślami