CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
Jak już wiecie kocham wiosnę za rabarbar! A jak dochodzą do tego truskawki to już w ogóle jestem w niebie. Dzisiaj mam dla Was pyszne, banalnie proste ciasto, które mój chłopak określił mianem "wiejskiego ciacha", bo jego babcia w swoim domku na wsi zawsze miała gotowe właśnie takie ciasto na przyjazd wnuków - tylko to jej było duuuużo słodsze 🙂
Jak upiekłam pierwszą blachę to zniknęła natychmiast, zamiast kolacji, więc kolejnego dnia musiałam upiec nowe, żebyśmy mieli co fotografować! To chyba wystarczająca rekomendacja, żeby zatrzymać się po drodze z pracy w warzywniaku i kupić rabarbar oraz truskawki 🙂 bo resztę składników pewnie macie w kuchennej szafce.
Składniki
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki białego cukru drobnego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 240 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 400 g rabarbaru
- duża garść truskawek
- listki mięty
- masło do wysmarowania tortownicy
Sposób przygotowania
- Rabarbar i truskawki umyj i osusz. Pokrój na kawałki ok. 1 cm.
- Tortownicę nasmaruj masłem i przełóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. (grzanie góra - dół, bez termoobiegu).
- Jajka ubij z cukrem na puszysty krem, powinno zająć to ok. 8-12 min, w zależności od mocy miksera.
- Dodaj olej nieustannie ubijając, a kiedy wlejesz cały miksuj jeszcze 3 min. na wysokich obrotach.
- Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kardamonem i cynamonem.
- Do masy dodawaj powoli mąkę, miksując na najmniejszych obrotach, lub wmieszaj mąkę delikatnie łyżką.
- Ciasto przelej do tortownicy i na wierzchu rozłóż owoce, delikatnie wciskając je w masę.
- Piecz ok. 40 min, do suchego patyczka. Studź chwilę w uchylonym piekarniku, a później przełóż do studzenia na kratkę.
- . Posyp listkami mięty - naprawdę warto! Idealnie pasuje do słodkich truskawek i kwaskowatego rabarbaru 🙂
Wskazówki
Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta możesz dodać więcej cukru. Ja wolę wersje mało słodką, a samą słodycz czerpać z letnich truskawek 🙂