CYTRUSOWA SAŁATKA
CYTRUSOWA SAŁATKA21 listopada 2017
Smak tej sałatki jest niesamowity, połączenie cytrusów z rukwią wodną i orzechami może pozytywnie zaskoczyć.
Idealnie komponuje się z indykiem z tego przepisu.
Składniki
4 porcje
- 2 duże czerwone grejpfruty
- 5 małych pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 60 g orzechów pekan
- 3 łyżki oliwy
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 doniczki rukwi wodnej
- 50 g suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Grejpfruty i pomarańcze obierz i pokrój w równej grubości plastry.
- Owoce przełóż do miski, posyp cukrem i odstaw.
- Orzechy pekan posiekaj.
- Szalotkę posiekaj.
- Rukiew wodną umyj i osusz.
- W małym garnku roztop masło, dodaj orzechy pekan i podgrzewaj na małym ogniu dopóki nie zaczną pachnieć.
- Orzechy przesyp na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu.
- Cytrusy przełóż do sitka, ściekający sok zachowaj.
- Owoce rozłóż na półmisku i polej oliwą.
- . Szalotkę, musztardę i 3 łyżki zachowanego soku z cytrusów wymieszaj.
- . Dodaj rukiew wodną i orzechy. Wymieszaj.
- . Na cytrusy połóż mieszankę sosu, orzechów i rukwi wodnej.
- . Wszystko dopraw solą i pieprzem. Posyp suszoną żurawiną.
Wskazówki
Najlepiej smakuje podane od razu po zrobieniu! I oczywiście w towarzystwie indyka.