Forbrukslån uten Sikkerhet | Näytöt | Bruk av Kredittkort | Strømleverandør | Billig Boligalarm 2019 | Forsikringer | Billig Mobilbutikk | Advokat

CYTRUSOWA SAŁATKA

CYTRUSOWA SAŁATKA

Smak tej sałatki jest niesamowity, połączenie cytrusów z rukwią wodną i orzechami może pozytywnie zaskoczyć.

Idealnie komponuje się z indykiem z tego przepisu.

Składniki

 4 porcje
  • 2  duże czerwone grejpfruty 
  • 5  małych pomarańczy 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka masła 
  • 60 g orzechów pekan 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1  szalotka 
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • 2 doniczki rukwi wodnej 
  • 50 g suszonej żurawiny 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Grejpfruty i pomarańcze obierz i pokrój w równej grubości plastry.
  2. Owoce przełóż do miski, posyp cukrem i odstaw.
  3. Orzechy pekan posiekaj.
  4. Szalotkę posiekaj.
  5. Rukiew wodną umyj i osusz.
  6. W małym garnku roztop masło, dodaj orzechy pekan i podgrzewaj na małym ogniu dopóki nie zaczną pachnieć.
  7. Orzechy przesyp na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu.
  8. Cytrusy przełóż do sitka, ściekający sok zachowaj.
  9. Owoce rozłóż na półmisku i polej oliwą.
  10. . Szalotkę, musztardę i 3 łyżki zachowanego soku z cytrusów wymieszaj.
  11. . Dodaj rukiew wodną i orzechy. Wymieszaj.
  12. . Na cytrusy połóż mieszankę sosu, orzechów i rukwi wodnej.
  13. . Wszystko dopraw solą i pieprzem. Posyp suszoną żurawiną.

Wskazówki

Najlepiej smakuje podane od razu po zrobieniu! I oczywiście w towarzystwie indyka.

Dodaj komentarz