GRZANE WINO
GRZANE WINO15 grudnia 2017
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na mój ulubiony rozgrzewający napój.
Sam zapach grzanego wina kojarzy mi się z niemieckimi, świątecznymi jarmarkami, które uwielbiam!
W tym przepisie odzwierciedliłam jak najlepiej potrafię smak grzańca, który znacząco odbiega od tego "gotowca" z supermarketu.
Składniki
2 porcje
- 500 ml półwytrawnego wina czerwonego
- 80 ml białego rumu
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżki miodu
- 1 laska cynamonu
- szczypta kardamonu
- 10 goździków
- pół pomarańczy
Sposób przygotowania
- Wino i rum wlej do garnka.
- Dodaj pokrojoną w plastry połowę pomarańczy.
- Dodaj goździki, kardamon, laskę cynamonu, cukier i miód.
- Wszystko podgrzewaj na małym ogniu do pożądanej temperatury.
- Przelej do kubka i wypij póki ciepłe 🙂
Wskazówki
Nie warto inwestować do tego w drogie, czerwone wina. Dobrze sprawdzi się zwykłe wino w przeciętnej cenie. Jeżeli wolicie słodszą wersję, możecie kupić wino półsłodkie. Wtedy prawdopodobnie będziecie potrzebować mniej cukru i miodu.