GRZANE WINO

GRZANE WINO

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na mój ulubiony rozgrzewający napój.

Sam zapach grzanego wina kojarzy mi się z niemieckimi, świątecznymi jarmarkami, które uwielbiam!

W tym przepisie odzwierciedliłam jak najlepiej potrafię smak grzańca, który znacząco odbiega od tego "gotowca" z supermarketu.

Składniki

 2 porcje
  • 500 ml półwytrawnego wina czerwonego 
  • 80 ml białego rumu 
  • 2 łyżeczki cukru brązowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 laska cynamonu 
  •  szczypta kardamonu 
  • 10  goździków 
  • pół  pomarańczy 

Sposób przygotowania

  1. Wino i rum wlej do garnka.
  2. Dodaj pokrojoną w plastry połowę pomarańczy.
  3. Dodaj goździki, kardamon, laskę cynamonu, cukier i miód.
  4. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu do pożądanej temperatury.
  5. Przelej do kubka i wypij póki ciepłe 🙂

Wskazówki

Nie warto inwestować do tego w drogie, czerwone wina. Dobrze sprawdzi się zwykłe wino w przeciętnej cenie. Jeżeli wolicie słodszą wersję, możecie kupić wino półsłodkie. Wtedy prawdopodobnie będziecie potrzebować mniej cukru i miodu.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.