GRZANKI Z DYNIĄ I KOZIM SEREM

GRZANKI Z DYNIĄ I KOZIM SEREM

Od zawsze idealną parą była dla mnie dynia i szałwia, kocham to połączenie i każdej jesieni i zimy się nim delektuje. Zwykle w postaci klusek/kopytek, ale w tym roku, dzięki Wojnie Warzyw (www.wojnawarzyw.pl) i ich ogromnemu pęczkowi szałwii postanowiłam pokombinować z innym jej wykorzystaniem. I tak oto powstały pyszne grzanki, sprawdzą się jako kolacja, przystawka, zagryzka do wina lub nawet śniadanie, jeśli mamy więcej czasu na przygotowanie go 🙂

Składniki

 2 porcje
  • 250 g dyni piżmowej 
  • 1 łyżka oliwy 
  •   płatki chili 
  • 4 kromki ulubionego chleba 
  • 150 g serka koziego 
  • 2  cebule 
  • 3 łyżki masła 
  • 20 listków świeżej szałwi 
  •   sól 

Sposób przygotowania

  1. Dynię pokrój w kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp chili i polej oliwą. Dokładnie wymieszaj. Piecz do miękkości (ok. 40 min) w temperaturze 190 st. Odstaw.
  2. Cebulę pokrój w piórka, przełóż na suchą patelnię, posól i podgrzewaj na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zajmie to ok. 15 min, cebula musi być zupełnie miękka.
  3. Kromki chleba połóż na chwilę na patelni grillowej lub w opiekaczu, a następnie posmaruj je kozim serem.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
  5. Na serek wyłóż dynię i cebulę, a następnie włóż grzanki do piekarnika na 4 min.
  6. Na patelni rozpuść masło i podsmaż szałwię przez ok. 4 min, aż będzie chrupiąca.
  7. Grzanki wyłóż na talerz i polej masłem szałwiowym. Podawaj od razu.

Wskazówki

Nie pomijajcie szałwii w tym przepisie, ona robi robotę!

Dynię możecie upiec wcześniej i przechować w lodówce, żeby nie tracić czasu.

Cebulę możecie zastąpić np. konfiturą cebulową.

Zostaw komentarz