GRZANKI Z DYNIĄ I KOZIM SEREM
GRZANKI Z DYNIĄ I KOZIM SEREM14 lutego 2021
Od zawsze idealną parą była dla mnie dynia i szałwia, kocham to połączenie i każdej jesieni i zimy się nim delektuje. Zwykle w postaci klusek/kopytek, ale w tym roku, dzięki Wojnie Warzyw (www.wojnawarzyw.pl) i ich ogromnemu pęczkowi szałwii postanowiłam pokombinować z innym jej wykorzystaniem. I tak oto powstały pyszne grzanki, sprawdzą się jako kolacja, przystawka, zagryzka do wina lub nawet śniadanie, jeśli mamy więcej czasu na przygotowanie go 🙂
Składniki
2 porcje
- 250 g dyni piżmowej
- 1 łyżka oliwy
- płatki chili
- 4 kromki ulubionego chleba
- 150 g serka koziego
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 20 listków świeżej szałwi
- sól
Sposób przygotowania
- Dynię pokrój w kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp chili i polej oliwą. Dokładnie wymieszaj. Piecz do miękkości (ok. 40 min) w temperaturze 190 st. Odstaw.
- Cebulę pokrój w piórka, przełóż na suchą patelnię, posól i podgrzewaj na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Zajmie to ok. 15 min, cebula musi być zupełnie miękka.
- Kromki chleba połóż na chwilę na patelni grillowej lub w opiekaczu, a następnie posmaruj je kozim serem.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st.
- Na serek wyłóż dynię i cebulę, a następnie włóż grzanki do piekarnika na 4 min.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż szałwię przez ok. 4 min, aż będzie chrupiąca.
- Grzanki wyłóż na talerz i polej masłem szałwiowym. Podawaj od razu.
Wskazówki
Nie pomijajcie szałwii w tym przepisie, ona robi robotę!
Dynię możecie upiec wcześniej i przechować w lodówce, żeby nie tracić czasu.
Cebulę możecie zastąpić np. konfiturą cebulową.