JAGLANKA KOKOSOWA W STYLU BOUNTY

JAGLANKA KOKOSOWA W STYLU BOUNTY
PrintKuchnia:  

Dawno nie było tutaj żadnej inspiracji śniadaniowej, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na słodkie śniadanie, które możecie zabrać ze sobą w słoiku do pracy czy na uczelnię.

Również sprawdzi się jako bardzo sycący ale też wyjątkowo zdrowy deser!

Moją inspiracją oczywiście był wszystkim znany batonik Bounty. Chciałam stworzyć wersję wegańską, bez konserwantów i nadającą się na śniadanie... wszystko poszło zgodnie z planem 🙂

Jeżeli jednak nie jesteście weganami i pijecie "normalne" mleko to nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć je w tym przepisie. Tak samo z miodem i czekoladą. 🙂

Składniki

 4 bardzo duże porcje
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki mleka sojowego  (lub innego wg preferencji)
  • 1 szklanka wody 
  • 5 łyżek syropu z agawy  (lub miodu, cukru, ksylitolu)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki chipsów kokosowych 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz zimną wodą, zrób to kilka razy, żeby nie była gorzka po ugotowaniu.
  2. Włóż kaszę do rondelka, dodaj mleko i wodę i gotuj 20 min na małym ogniu. Po ugotowaniu powinna wsiąknąć cały płyn i być lekko rozgotowana.
  3. Dodaj syrop z agawy lub inny "słodzik", najlepiej rób to stopniowo i próbuj kaszę, żeby nie przesadzić z jej słodkością.
  4. Dodaj wiórki kokosowe do kaszy. Wymieszaj.
  5. Czekoladę rozpuść w rondelku z olejem kokosowym, wymieszaj.
  6. Na dno szklanki (lub słoika, miseczki czy dowolnego innego małego naczynia) wyłóż 2 łyżki kaszy, zalej rozpuszczoną czekoladą, następnie połóż kolejną warstwę kaszy i kolejną czekolady.
  7. Na koniec posyp wszystko chipsami kokosowymi.
  8. Zjedz od razu, albo schowaj do lodówki i zjedz dopiero na śniadanie.

Wskazówki

Jeżeli zostawiasz jaglankę na noc w lodówce, to najlepiej wyjmij ją chwile wcześniej zanim zaczniesz jeść, żeby czekolada miała szansę się nieco ocieplić. Inaczej będzie twarda jak skała i ciężko będzie ją przełamać łyżeczką 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.