KREM Z GRUSZKI I PIETRUSZKI Z GORGONZOLĄ

KREM Z GRUSZKI I PIETRUSZKI Z GORGONZOLĄ

Pamiętam jak pare lat temu poszliśmy na brunch do hiszpańskiego bistro w naszej okolicy. Jedzenia było do wyboru do koloru, przede wszystkim kuchnia lokalna, ale w rogu stołu stała też wielka, podgrzewana waza z jakąś zupą. Okazało się, że jest to krem z gruszki i pietruszki, co wtedy mnie zszokowało no bo kto chciałby jeść pietruszkę w takiej formie, a dodatkowo jeszcze z owocem?! No ale spróbowałam i przepadłam, było to tak pyszne. Od tamtej pory, co jakiś czas przygotowuję tę zupę w domu, ale nigdy nie opublikowałam mojego przepisu tutaj. Uważam, że poza głównymi bohaterami, robotę robi tu wino i gorgonzola 🙂 A dodatkowo grillowana gruszka cieszy oczy i oczywiście podniebienia!

Składniki

 2 porcje
  • 2 łyżki masła 
  • 1  mała cebula 
  • 210 g pietruszki 
  • 1/2  małego pora 
  • 80 g gruszki 
  • 4 gałązki świeżego tymianku 
  • 40 ml białego wina 
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego 
  •   sól (do smaku) 

DO PODANIA

  • 2  małe gruszki 
  • 60 g gorgonzoli 
  •   orzechy włoskie 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę, pietruszkę i gruszkę pokrój w kostkę, pora posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę cebulę, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Podsmażaj 4 min.
  3. Dodaj gruszkę i tymianek, wlej wino i zagotuj.
  4. Dodaj gorący bulion i gotuj ok. 15 min.
  5. Jak warzywa będą miękkie zblenduj je na krem, a następnie dopraw solą do smaku.
  6. Na patelni grillowej zgrilluj gruszkę przez kilka minut.
  7. Krem wlej do misek, na wierzchu połóż gruszki, gorgonzolę i orzechy włoskie.

Wskazówki

Jeżeli nienawidzisz “śmierdzących serów”, możesz pominąć gorgonzolę 🙂

Zostaw komentarz